Jste milovníci zimních sportů a už se nemůžete dočkat, až pořídíte první lyže i svému děťátku? Přečtěte si, kdy je nejvhodnější s lyžováním začít, aby se z oblíbené společné aktivity nestal boj o nervy, jak vaše, tak dítěte.

V kolika letech začít?

Lyžování je sport náročný na klouby, fyzioterapeuté se proto shodují, že by s ním děti neměly začínat dřív než ve třech letech. Největší pokrok děti dělají mezi čtvrtým a pátým rokem. Vždy ale záleží na stupni psychického i fyzického vývoje dítěte. To by mělo umět suveréně chodit a dokázat koordinovat své pohyby. Co se týče psychiky, dítě by mělo umět pochopit, že lyžuje a proč to dělá.

Jak poznám, že je dítě na lyže připravené?

Nejlepším testem je dítěti obout lyžáky a lyže ve známém prostředí, klidně doma v obýváku na starém koberci. Rodiče tak hned zjistí, zda je již správný čas. Některé děti si nechtějí lyžáky ani nechat obout, nenuťte je a klidně počkejte do příštího roku. Na některé děti naopak funguje, když uvidí na svahu své rodiče, starší sourozence. Může je to motivovat k tomu se to chtít taky naučit.

Jak dlouho strávit na svahu?

S dětmi okolo tří let věku lyžařští instruktoři doporučují strávit na svahu hodinu, maximálně dvě. Malé děti totiž stejně déle neudrží pozornost, potřebují aktivity často střídat. Navíc lyžování je opravdu náročné, děti se rychle unaví. Na svah proto vyražte dopoledne, kdy jsou děti ještě plné síly.

Jaké pořídit vybavení?

Pro děti jsou vhodnější kratší lyže, aby se jim snadněji ovládaly. S kratší lyží se lépe zatáčí. Rodiče se nemusí bát na začátek koupit starší lyže. Děti je totiž svou vahou nemohou nějak zásadně zničit. Kromě lyží je důležité se zaměřit také na oblečení. Nejdůležitější jsou vysoké ponožky pod kolena nebo punčocháče, jedině ty totiž dokáží zabránit zbytečným otlakům od přezek lyžáků. Aby děti lyžování bavilo, musí se na svahu cítit komfortně, nesmí jim být zima. Důležitá je proto i kvalitní kombinéza. Nezapomeňte na přilbu. Hůlky naopak můžete klidně nechat doma, dítěti při učení překáží.

Podělte se s námi o vše zkušenosti. Kdy jste děti začali učit lyžovat vy? Jak to probíhalo?