Česká republika ohlásila první tři pacienty nakažené koronavirem. Maminky kojenců a dětí se ale nemusí bát, podle epidemiologů je vir nepostihuje. Bát se nemusí ani o sebe a své partnery. Ve věku pod 65 let je nebezpečí úmrtí srovnatelné jako u chřipky, která u nás řádí každý rok. Rozhodně proto není potřeba panikařit, stačí dodržovat běžné hygienické zásady.

Český epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula se v několika rozhovorech vyjádřil, že mezi dětmi je velmi málo nakažených koronavirem.V případech, kdy k nakažení došlo, byl průběh nemoci velmi lehký. Ve věku do deseti let nezemřel na tento vir ani jeden pacient,“ uvedl v rozhovoru pro iRozhlas.cz epidemiolog. Dodal, že bát se nemusí ani rodiče starších dětí. Úmrtnost je tam 0,2 %, což je velmi nízké číslo. Chřipka dává dětem často zabrat mnohem víc.

Ani v případě, že se u dítěte zjistí, že došlo k nakažení, není potřeba panikařit. Přesto, že neexistuje lék na samotný vir, lékaři umí léčit jednotlivé symptomy jako je horečka, kašel a další a dokáží dětské pacienty vyléčit.

Jak se bránit před koronavirem?

Epidemiologové především doporučují dodržovat základní hygienická pravidla jako je důkladné mytí rukou. To je nezbytný základ. Pokud máte možnost, zkuste se vyhýbat místům, kde se sdružuje větší počet lidí. Pro větší klid se proto vyhněte koncertům, divadlům a případně i bazénům. Vir se totiž šíří vzduchem na vzdálenost 1,6 metru, takže když se nepřibližujete k jiným lidem, riziko je minimální.

Mám si pořídit roušku?

Pokud se onemocnění hodně obáváte, roušku si klidně pořiďte. Vyberte ale takovou, jaká bude fungovat. „Nejúčinnější je respirátor FFP3, který má mřížku 600 nanometrů, přes níž neprojde virus o velikosti 100 nanometrů. U respirátorů FFP2 již mřížka dostačující není a viry jí projdou. Respirátory FFP1 zachycují pouze velké prachové částice. Respirátory se můžou nosit celý den, ale rouška se musí měnit maximálně po dvou hodinách. Po zvlhnutí začínají být roušky kontraproduktivní, protože ve vlhkém místě se hromadí viry a bakterie,“ vysvětlil pro iRozhlas.cz Prymula. 

Hlavně žádnou paniku

Na závěr bychom ještě jednou rádi připomněli, že není potřeba přehnaně panikařit. Své děti zbytečně vyděsíte. Stačí, když si pro své dítě pořídíte vybavení, které využijete při každé větší či menší rýmě nebo chřipce a budete opravdu důkladně dodržovat základní hygienické zásady.

Pro zlepšení nálady se s námi pojďte těšit na blížící se jaro a koukněte se na nové tříkolky a odrážedla, které k nám právě dorazily.

Podle čeho odrážedlo nebo tříkolku vybírat se dočtete zde.