Září se blíží mílovými kroky a s ním i nástup do školky. Pro ty z vás, které po prázdninách čeká školková premiéra, jsme sesumírovali pár praktických rad, díky kterým zvládnete první den ve školce levou zadní.

Jděte na průzkum

Před začátkem školního roku se zastavte ve školce na rychlou obhlídku. Zjistěte, kde je šatna, kde přesně v ní najdete značku vašeho dítěte a do které třídy nastupuje. Ušetříte si spoustu zmatků a v den D se budete moci věnovat naplno svému dítěti.

Pokud kolem školky míváte cestu při vašich pravidelných procházkách, nezapomeňte vždycky nenápadně utrousit pár poznámek o tom, jaké tam mají parádní hračky a velkou zahradu. Uvidíte, že se váš prcek už nebude moct dočkat, až to všechno v září uvidí na vlastní oči.

Co s sebou?

Zevrubný seznam věcí, které bude vaše dítě během pobytu ve školce potřebovat, dostanete pravděpodobně ještě před prázdninami nebo během prázdnin přímo od školky. Už teď se ale můžete inspirovat naším seznamem. Všechny věci pořiďte ještě před začátkem školního roku a první den je vezměte s sebou.

Náš tip: Výbavičku můžete do školky přivézt stylově v dětském cestovním kufříku. Dítě nechte, ať si doma připravené věci do kufříku samo zabalí. Do školky se tak bude těšit zase o něco víc.

Pokud má vaše ratolest nějaké alergie nebo specifické potřeby, sepište je přehledně na papírek a ten při příchodu dejte paní učitelce. Určitě nespoléhejte na to, že bude stačit, když jí to mezi dveřmi řeknete ústně. Rodičů s podobným sdělením tam totiž bude ještě dalších dvacet.

Jestli máte tušení, že první den neproběhne úplně hladce, připište na papírek i vaše telefonní číslo. Čistě pro klid duše.

Jak na první odloučení

Rada číslo jedna zní – nebuďte nervózní. Jinak to vaše dítě vycítí a bude všechny tyhle novoty nést těžce. Buďte klidní, věcní a dělejte jakoby nic. Po příchodu do školky dítě převlečte, předejte paní učitelce, zamávejte a bez zbytečných okolků si jděte po svých. Když budete loučení prodlužovat a dramatizovat, zaděláváte si na problém. S trochou štěstí se váš mrňousek okamžitě vrhne mezi ostatní děti a při hře na vás během chvilky zapomene.

Může se ale taky stát, že se vás bude ve dveřích držet jako klíště a pláčem dá jasně najevo, že mu to tady moc nepadlo do oka. I v takovém případě zachovejte klid a dejte se pomalu na úprk. Pláč dítě totiž většinou přejde, jakmile se rodič ztratí z očí.  A pokud byste náhodou měli nějakou slzičku uronit vy, schovejte si to až za roh, ať tím dítě zbytečně nevyvádíte z míry.

První den si každopádně zkuste naplánovat tak, abyste dítě zvládli vyzvednout hned po obědě. I pro ty nejotrlejší děti je lepší, když si na nový režim navyknou postupně.

A když to nejde?

Nebojte, všechny děti si dřív nebo později na školku zvyknou. Chce to jen trochu trpělivosti. Pokud bude první den ve školce katastrofou, zkuste na to jít úplně pozvolna. Pobyt ve školce klidně prodlužujte každý den jen po půlhodinách. V docházce ale nepolevujte, aby dítě nenabylo dojmu, že může kdykoliv zůstat doma. Taky je docela nešťastné řešení používat školku jako donucovací prostředek. Takové to když budeš hodný, nemusíš zítra do školky” úplně vynechte. Děti jsou chytré a mohly by to brzy začít využívat.

Tak držíme pěsti, ať vše proběhne hladce a podle vašich představ.

Zdroj obrázku: Depositphotos.com