Autosedačka pro děti od 15 do 36 kg, která má tolik vychytávek, že se jí žádná jiná nevyrovná. Klárka byla z Kidfix II XP SICT nadšená od samého začátku. A já vlastně taky.

Co na sedačce zaujme na první pohled, je "ta plácačka" na boku a pak háček mezi nohama. Plácačka, neboli XP-XPAD, zvyšuje ochranu při čelním nárazu, protože pás vede správně přes rameno a ne přes krk. Navíc je krásně měkoučký a v případě nehody směruje jinam až téměř třetinu síly působící na krk a hrudník. Zezačátku jsem z XP-PADu byla trochu rozpačitá. Jednak jsem na něj nečetla zrovna moc chvály, spíš že překáží, jednak jsem s ním sama dost zápasila. Ale asi je to o zvyku, po pár jízdách už jsme poutali jako profíci a nikde to nevadilo. Nebo možná stačilo ten pás do toho správně natáhnout, kdo ví…

Druhá vychytávka je zmiňovaný háček mezi nohama, neboli SecureGuard - 4. kotevní bod. To mi přijde jako úplně super nápad. Pás se tak neposouvá na břicho, kde by v případě nárazu mohl způsobit pěknou neplechu, ale zůstává přes kyčle a pánev. A opět výrobce uvádí, že v případě nehody sníží sílu působící na břišní oblast o 35 %. Za nás bezvadná věc, Klárce nijak nepřekáží, spíš naopak, přeci jen byla zvyklá ze sedačky s 5bodovým pásem, že má i něco mezi nohama.

A maximální je ochrana i proti bočnímu nárazu. Na stranách jdou totiž vyšroubovat bočnice, tzv. technologie SICT, takže v případě rány z boku je vzdálenost sedačky od dveří minimální a jako první se deformují právě tyhle bočnice, což náraz utlumí. 

Na sedačce velmi oceňuji instalaci, která už asi nemůže být jednodušší. Nacvakne se totiž na isofix a je to. Pásá se (logicky) až před jízdou s dítětem uvnitř. A díky tomu, že je na isofixu, nemusí být připoutaná, když jedete sami bez dětí. 

Bezva je, že se Klárka umí sama odepnout. Slíbila, že to bude dělat, jen když se bude vystupovat, tak snad to dodrží. Zapnout se zatím sama neumí, možná i kvůli SecureGuard, přeci jen to chce trochu soustředění, aby se do něj pás správně zaháknul. Ale to mi nevadí, alespoň se vždy sama přesvědčím, že je dobře připoutaná.

Sečteno, podtrženo. S Kidfix II XP SICT jsme moc spokojení. Podle Klárky je moc pohodlná, podle nás (a nejrůznějších testů) velmi bezpečná. Doporučujeme všema deseti. :slight_smile:

A závěrem ještě pár detailů:

Kidfix II XP SICT

- pro děti od 4 do 12 let (15-36 kg)

- SecureGuard poskytuje dodatečný 4. kotevní bod, který drží břišní pás ve správné poloze a předchází zraněním vnitřních orgánů břicha

- systém XP-PAD zajišťuje ochranu při čelnímu nárazu

- technologie SICT pro maximální bezpečí při bočním nárazu

- ergonomická opěrka hlavy

- nastavitelné opěradlo ve tvaru V poskytuje optimální oporu a více místa pro záda a ramena dítěte, opěradlo se přizpůsobí naklopení sedadla vozidla

- instalace isofixem