Cestovní postýlka je praktickým pomocníkem a oblíbenou součástí výbavy mnoha maminek. Usnadní vám totiž péči během cestování a miminku zajistí komfort a pohodlné spaní ve známém prostředí. Oceníte ji především na výletech a zahraničních dovolených, poslouží vám však také doma – snadno ji přenesete do jiné místnosti, ve které se zrovna nacházíte, ale také třeba na zahradu nebo k sousedům, které se vydáte navštívit. Miminko tak budete mít vždy u sebe a v bezpečí.

Co je cestovní postýlka?

Cestovní postýlka se v mnohém podobá tradiční postýlce a slouží jako bezpečné místo pro spinkání miminka do věku tří let. Zpravidla má obdélníkový tvar a nosnost cestovní postýlky je obvykle 15 kg, což je hmotnost, které miminko dosahuje právě ve věku tří až čtyř let. Všechny tyto postýlky pak navíc podléhají přísným kontrolám a testům, které zaručí, aby splňovaly veškeré požadavky na bezpečnost. Nemusíte mít tedy strach nechat prcka v přenosné postýlce pravidelně přespávat. 

Od klasických postýlek se ty cestovní liší také konstrukcí – často ji tvoří lehký hliníkový rám, jenž je potažen textilií. Jako rošt a matrace slouží skládací podložka, která je vždy součástí balení, nicméně je možné přikoupit i cestovní skládací matraci.

Podle jakých kritérií postýlku vybírat?

Pokud vybíráte první cestovní postýlku, doporučujeme zaměřit se na tři základní kritéria, která vám finální výběr velmi usnadní. V první řadě se zajímejte o váhu cestovní postýlky a složitost jejího sestavení. Přece jen pokud máte v plánu s postýlkou často cestovat, je důležité, abyste si při opakovaném přenášení a sestavování nestrhali záda. Ideálním řešením je, když si manipulaci i celou montáž vyzkoušíte přímo na prodejně. 

Druhým a neméně důležitým kritériem je bezpečnost. Cestovní postýlka musí mít bytelnou konstrukci, která vydrží i lumpačiny a divočení vaší malé ratolesti. Kvalitní zpracování zamezí utržení části konstrukce, pojistka zase náhodnému složení. Opět doporučujeme vyzkoušení naživo, kdy se o bytelnosti postýlky sami přesvědčíte. 

Třetím a posledním kritériem jsou funkce postýlky. Ty se v konečném důsledku odvíjí od toho, v jakém cenovém rozmezí se pohybujete. Tady si předem ujasněte, co přesně hledáte a potřebujete. Jsou postýlky, které mají v základním vybavení sluneční clonu, závěsné patro, matraci nebo také přebalovací pult a jen vy sami posoudíte, jakou funkci budete potřebovat a jaká vám bude překážet. 

Spolu s funkcemi jde ruku v ruce také samotné provedení. Oceníte snadno udržovatelný materiál, který jednoduše vyperete nebo utřete vlhkým hadříkem, jako je tomu například u cestovní postýlky Zopa Travel. Snadnému čištění věnujte pozornost především v případě, že plánujete mít postýlku venku na zahradě, kde je možnost jejího ušpinění větší.


Zdroj fotografií: Zopa