Dudání se líbí všem dětem bez výjimky. Jsou děti, které ho nevyžadují tolik, ale pak jsou tu i dudlíkáři, kterým by na světě bez pravidelného a častého dudání nebylo úplně hej. Jestli máte doma dudlíkáře poznáte snadno. Pokud je miminko nakrmené, přebalené, poňuchňané a i přesto vytrvale pláče, je neklidné a nedaří se mu usnout, pak je nejspíš na čase vytáhnout dudlík. My vám pomůžeme vybrat takový, který vaše dítě nedá z pusy.

Dětský dudlík

Když dobře vyberete dudlík, miminko ho nebude chtít dát z pusy.

Teorie především

Na úvod vám naservírujeme trochu té dudlíkové teorie, ať máte přehled.

Dudlíky nebo jinak taky šidítka, se dělí podle materiálu saviček na silikonové a latexové (kaučukové). Silikonové savičky jsou čiré a maminky je často preferují právě proto, že na pohled působí čistým a sterilním dojmem. Výhodou je, že se lépe udržují, nemění svůj tvar a nehrozí riziko alergické reakce. Savičky z přírodního latexu jsou typické svou nažloutlou barvou. U alergiků sice mohou vyvolat reakci, ale zase jsou odolnější, trvanlivější a ekologické.

Dál se dudlíky dělí podle tvaru savičky. Setkáte se s dudlíky fyziologickými, anatomickými a ortodontickými. Zní to složitě, ale nebojte, hned vysvětlíme. Fyziologické dudlíky jsou vlastně takové univerzální dudlíky. Dítěti je můžete strčit do pusinky jakkoli a vždycky to bude správně. Anatomické dudlíky jsou speciálně tvarované dudlíky a v pusince sedí jen v jedné poloze, kterou je potřeba při vkládání do úst dodržovat. Pokud výrobce šidítko zároveň označuje i jako ortodontické, pak zakřičte třikrát hurá. Ortodontická šidítka totiž podporují správný vývoj dětského chrupu.

Přejdeme k výběru

Teorii známe. Takže jak teď vybrat ten nejlepší dudlík právě pro vaše dítě? Nebudeme vás napínat, je to o dost jednodušší, než jste si mysleli. Vaše dítě si totiž ten nejlepší dudlík zvládne vybrat samo. Vy jako rodič jste v tomto případě pouze v roli asistenta, který dítěti trpělivě nabízí různé varianty k vyzkoušení a v tichosti čeká na verdikt. Když budete mít dobrou ruku, třeba se na dudlíku domluvíte hned napoprvé.

Pár rad k nezaplacení

I když jste se právě dozvěděli, že poslední slovo při výběru dudlíku má vaše dítko, přesto existuje pár obecných doporučení, kterých je dobré se držet.=

Vždy vybírejte dudlíky podle věku dítěte. Věkové označení najdete viditelně na každém dudlíku. Tím se vyhnete tomu, že bude dudlík pro dítě třeba příliš těžký a velký. Můžete se taky rozhodnout pro dudlík s držátkem nebo bez něj. Držátko ocení hlavně starší děti a maminky, které mají v plánu dudlík přichytit na klip. Malým miminkům ale může být celkem nepohodlné, a to hlavně hlavně během spánku. Co se týká tvaru těla dudlíku, tam je to hlavně o vašem vkusu. Nikdy by ale dudlík neměl dítěti na obličeji způsobovat otlaky, pokud nějaké objevíte a věkově přitom dudlík odpovídá, pak zvolte jiný tvar. Na závěr ještě doporučujeme kupovat dudlíky u ověřených prodejců a od ověřených výrobců, kde budete mít jistotu, že všechny použité materiály a barviva jsou zdravotně nezávadné.

Tak a je to. Víc toho nevymyslíme. Teď už jen vyberte pár dudlíků z naší nabídky, nabídněte je postupně dítěti a uvidíte, který z nich se chytne. A hlavně nepanikařte, pokud se konečný výběr dudlíku nebude shodovat s vaší původní představou. Tak to prostě někdy s těmi dětmi je.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com