Houpací zvířátko je jedním z nejkrásnějších dárků, jaký můžete svému dítěti dopřát. Snad neznáme dítko, kterému by se při pohledu na houpacího koníka nerozzářila očička. Jistě jste také jako malé děti vlastnili nebo opravdu chtěli houpací zvířátko. Dnešní děti mají na rozdíl od nás více možností a vy jim tak můžete pořídit třeba slona, pandu nebo berušku.

Velikost a nosnost hračky hraje při výběru prim

Jedním z nejdůležitějších kritérií, na které byste se měli při výběru houpací hračky zaměřit, je věk dítěte. Ten totiž určuje samotnou velikost hračky – pokud pořídíte pro mrňouska příliš velkého a vysokého houpacího koně, dítko bude mít problém se na houpačce udržet a s největší pravděpodobností z ní spadne. Naopak starší dítě bude mít na nízké houpačce pokrčená kolena a během houpání se lehce převrátí. Jak tedy jednoduše zjistíte, že jste vybrali správnou velikost? Prcek by měl zvládnout vylézt na hračku sám bez vaší pomoci, sedět s rovnými zády a neohýbat páteř. Jeho nohy by měly být ohnuté v úhlu devadesáti stupňů a chodidla rovně položená na podložce či ve třmenech. Pokud vybíráte houpací zvířátko pro dítě mladší tří let, vybírejte model, který má pohodlnou opěru zad a bezpečnostní popruhy.

Bezpečnost především

Když už jste si ujasnili, jak velkou houpačku pro mrňouska pořídit, můžete se přesunout k dalším faktorům, které je potřeba zohlednit. Netoxické a zdravotně nezávadné materiály jsou v případě koupě hračky pro malé dítě samozřejmostí a o vhodnosti hračky se snadno ubezpečíte díky certifikátu kvality a bezpečnosti. Základní konstrukce hračky by měla být ze silného a odolného materiálu a houpací základna pevná a kvalitně připevněna. Houpací zvířátko by nemělo mít žádné ostré rohy a hrany, o které by se dítě mohlo zranit, všechny trubky musí být bezpečně uzavřeny tak, aby v nich nemohly uvíznout zvídavé dětské prstíky.

Na materiálu záleží

Houpací zvířátka jsou nejčastěji vyrobena z plastu, dřeva nebo plyše. Jak už to tak bývá, každý materiál má svá pro a proti. Plastová zvířátka jsou lehká, levná, odolná vůči povětrnostním podmínkám a opravdu snadná na čištění. Jednoduše je přenesete z místa na místo a vyrábí se v mnoha barevných provedeních. Mezi největší mínusy patří možná toxicita. Pokud se tedy rozhodnete pro plastovou hračku, volte ji pouze od ověřeného prodejce, který vám dá k nahlédnutí certifikát o bezpečnosti.

Dřevěné houpací hračky patří mezi nestárnoucí klasiku. Vyřezávaný a malovaný koník se stane nejen hračkou, která bude sloužit po mnoho generací, ale také krásně doplní interiér dětského pokoje. Dřevo je navíc velmi příjemné na dotek, hračka z něj je stabilní, odolná a snadno se čistí. Nevýhodou je vyšší hmotnost a možnost použití toxických barev. Před samotnou koupí se proto informujte u prodejce o tom, jaké byly při výrobě hračky použité barvy a lak. Šetrnost a zdravotní nezávadnost použitých materiálů hravě dosvědčí certifikát kvality.

Plyšové houpací hračky jsou roztomilé a vašemu dítěti rozhodně vyrazí dech. Jsou příjemně hebké a přímo vybízí k pomazlení, nicméně hůře se udržují čisté. Plyš je sběračem prachu, pokud však budete zvířátko pravidelně vysávat, nemáte se čeho obávat. Houpačky z plyše mají zpravidla pevnou a stabilní dřevěnou konstrukci a na výběr je často hned z několika provedení – kromě klasického houpacího koníka tak můžete pořídit třeba houpacího lva, jednorožce, pandu, berušku nebo houpací včelku. Můžete si být tedy jistí, že se trefíte do vkusu každé malé princezně i raubíři a odměnou vám bude jejich nezměrná radost a nadšení.

 

Zdroj obrázku: Zopa