Možná už vašeho prcka odrážedlo přestalo bavit, možná z něj po mnoha najetých kilometrech odrostl. Pak je nejspíš na čase dát šanci koloběžce. Ukažte vašemu dítěti nový způsob aktivního pohybu a rozvíjejte tak jeho všestrannost. Jak na výběr dětské koloběžky, to vám prozradíme v dnešním článku.

Do města i na výlety

Koloběžka může sloužit buď jako dopravní prostředek na delší vzdálenosti nebo jako nástroj k vyblbnutí na hřišti za barákem. Záleží jen na vás a vašich dětech, jak ji plánujete využívat. Tomu pak ale samozřejmě přizpůsobte i její výběr. Pro děti je jízda na koloběžce skvělá příležitost, jak si osvojit další druh pohybu a naučit se zase něco nového. 

Náš tip: Multifunkční koloběžka Poppet se hodí jako úplně první koloběžka pro dítě. Kromě koloběžky se dá použít i jako postrkovadlo a odrážedlo, takže ji můžete pořídit už k prvním narozeninám dítěte. Pak stačí počkat, až dítko do koloběžkové sestavy doroste a zábava může začít. Jinou variantou však samozřejmě zůstává pořídit do té doby třeba takovéhle vkusné odrážedlo ze dřeva.

Dětská koloběžka, která padne

Jízda na koloběžce nemá žádná věková omezení. Jakmile dítě dosáhne pohodlně na řídítka a je schopno se odrážet, může směle vyrazit vstříc koloběžkovým dobrodružstvím. Oficiální tabulky radí, že by měla řídítka sahat dítěti zhruba na úroveň kyčlí. Pokud tedy jdete vybírat koloběžku spolu s dítětem, pohlídejte si to. 

Zajímat by vás měla i výška nášlapu. Čím výš nad zemí nášlap bude, tím víc se vaše dítě nadře. Příliš nízký nášlap má ale zase tu nevýhodu, že zavadí o každou nerovnost na cestě. Takže volte klasicky tu zlatou střední.

Velikost koleček určuje především to, jak by měla být koloběžka používána. Malá kolečka jsou typická pro městské koloběžky, které se nehodí k dlouhému cestování, ale spíš jen ke skotačení na chodníku nebo na hřišti. Větší (a většinou i nafukovací) kola značí parťáka na dlouhé výlety přírodou. Proto si předtím, než půjdete koloběžku vybrat, ujasněte, co od ní vlastně chcete.

Rodinný výlet

Koloběžky jsou hitem posledních let. A platí to i pro dospělácké kolobky. Pořiďte si proto koloběžku celá rodina a objevte kouzlo společných výletů. Nenáročná jízda vás čeká na městských cyklostezkách. Jak už jsme ale naznačili v předchozím odstavci, velká kola si poradí i s náročnějším terénem. Prázdniny jsou za rohem, tak zkuste ty letošní pojmout trochu netradičně, koloběžkově.

Rada na závěr

Jestliže si vaše dítě jízdu na koloběžce oblíbí a stráví na ní dlouhé hodiny denně, nezapomeňte mu vysvětlit, že je třeba při odrážení střídat nohy. Chybné odrážení pouze jednou nohou totiž při dlouhodobém ježdění může mít negativní vliv na držení těla dítěte.


Na koloběžku vás neužije? Pak usaďte dítě třeba do cyklosedačky. Jak správnou cyklosedačku vybrat, jsme rozebírali v minulém článku.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com