To, že máte malé dítě, vůbec neznamená, že vaše kolo musí ve sklepě zahálet. S tou správnou cyklosedačkou můžete vyrazit na projížďku kdykoliv se vám zachce. Na to, jak dětskou sedačku na kolo vybírat, se zaměříme v dnešním článku.

Kdy vzít prcka poprvé na kolo?

Na kolo můžete vyrazit, jakmile vaše dítko zvládne dlouhodobě sedět. Někteří odborníci se shodují na tom, že je to až kolem 18. měsíce věku dítěte, ale samozřejmě je to individuální. Na druhou stranu není ideální lámat to přes koleno a snažit se posadit dítě na kolo co nejdřív. Otřesy, kterým se během jízdy nevyhnete, totiž nejsou dobré pro slabou dětskou páteř, která musí během jízdy držet velkou a těžkou dětskou hlavičku. Dá se tedy říct, že čím později společně šlápnete do pedálů, tím lépe pro dítě.

Dopředu nebo dozadu?

Nejdřív si rozmyslete, kde budete chtít dítě vozit. Malého spolujezdce můžete posadit buď před sebe, rovnou za řídítka, nebo za sebe, nad zadní kolo. Hned vysvětlíme výhody a nevýhody obou typů posezu.

Přední sezení

Přední cyklosedačky jsou z důvodu úspory místa v rodičově manipulačním prostoru méně robustní a tím pádem i míň pohodlné pro dítě. Nedají se polohovat a chybí odpružení. Proto se hodí posadit dítě za řídítka spíš na kratší vzdálenosti. Pokud tedy používáte kolo jen jako dopravní prostředek po městě, nebo pokud brázdíte hlavně rovinaté cyklostezky, uvažujte o předním sezení. Děti přední sezení milují. Jsou v kontaktu s rodičem, mají přehled o všem, co se děje kolem a ještě se můžou radovat z toho, že se podílí na řízení.

Nevýhodou je kromě jisté nepohodlnosti (jak pro dítě, tak pro rodiče) i to, že dítě na tomto místě vůbec není chráněno před hmyzem a prachem (dá se řešit ochranným štítem) a při pádu je vystavené většímu riziku. Tento typ cyklosedaček se navíc hodí pouze pro mladší děti, uvezete v něm děti jen do 15 kilogramů.

Poloha za rodičem

Zadní cyklosedačky jsou mohutnější, dají se polohovat a bývají odpružené. Svezení je vzadu tedy vskutku královské, a to i na delší trasy. Vykoupeno je to ale určitou izolací od rodiče a omezeným výhledem. Některým dětem se proto na zadní sedačce nemusí hned líbit. I přes počáteční protesty to ale nevzdávejte a zkuste dítě na tento způsob jízdy postupně navykat.

Rodiče na tomto typu cyklosedaček ocení hlavně to, že je dítě aspoň částečně chráněné před prachem a hmyzem a při případném pádu je menší riziko zraněníNosnost těchto sedaček je přes 20 kg, takže jsou dlouhodobějším řešením.

Na co koukat při výběru

Pokud už jste se rozhodli ohledně umístění sedačky, můžete začít vybírat konkrétní kousky. Určitě se vyplatí vybírat prověřené a značkové cyklosedačky, u kterých je jistá záruka bezpečnosti. Mezi takové výrobce patří například Thule, Britax Römer nebo Urban Iki.

Při výběru věnujte pozornost bezpečnostním pásům a upínacím páskům na nohy. To jsou dvě základní věci, bez kterých se neobejdete. Pokud je sedačka nemá, raději od ní ruce pryč. 

Sedačka by neměla mít v dosahu dítěte žádné otvory ani ostré hrany, kterými by se dítko mohlo za jízdy poranit. Pokud je sedačka odpružená, měla by být chráněná i pružina, aby do ní zvědavé dětské prstíky nemohly zabloudit. Při výběru si vyzkoušejte i způsob upevňování na kolo a volte takový, který je vám nejpříjemnější.

Hlavně opatrně

Jízda s dítětem v cyklosedačce je zrádná hlavně v tom, že rodič má těžiště jinde, než je zvyklý ze samostatné jízdy. Proto se vyplatí trochu zpomalit a přizpůsobit tomu kompletně styl jízdy. Ostré brždění a řezání zatáček si tentokrát odpusťte. S dítětem během jízdy komunikujte a sem tam se ujistěte, že se při jízdě cítí fajn.

Na závěr ještě připomeneme, že dítě by i jako spolujezdec vždy mělo mít na hlavě helmu. Stát se může cokoliv a i když jedete sebebezpečněji, pádu se někdy nevyhnete. Tak ať to pak zbytečně nebolí.

A z kola pak můžete rovnou přesedlat na odrážedlo. Jak odrážedlo vybrat, se dozvíte v jednom z našich předchozích článků.




Zdroj fotografií: Depositphotos.com