Kromě vybírání výbavičky, prvního kočárku a autosedačky musíte ještě v době očekávání miminka pamatovat také na výběr správného lékaře, který bude pečovat o jejich miminko po narození. Doporučujeme s výběrem začít co nejdřív, ať máte čas si volbu dobře rozmyslet. Jedině tak budete mít jistotu, že o vaše miminko bude v příštích letech dobře postaráno při jakýchkoliv obtížích.

Na co se zaměřit při výběru pediatra?


# 1 Blízkost 

Hlavně v prvních měsících po narození budete pediatra navštěvovat velmi často. Ale i později, když bude mít vaše dítě nějaké trápení, oceníte, když za lékařem nebudete muset cestovat městskou hromadnou dopravou dlouhé desítky minut. Pokud máte k dispozici auto, rozšíří vám to možnosti, kde hledat lékaře, který bude splňovat veškeré vaše požadavky. Jinak ale doporučujeme poohlédnout se po ordinaci co nejblíže domovu. Několikrát to v budoucnu oceníte.

# 2 Spolupráce s pojišťovnou 

Dítě je po narození automaticky pojištěno u stejné pojišťovny jako jeho maminka. Než ho necháte zapsat u vybraného lékaře, ověřte si, zda má smlouvu s danou pojišťovnou. Přesto, že dnes většina pediatrů spolupracuje se všemi pojišťovnami, je lepší se ujistit, ať předejdete platbám za každé ošetření.

# 3 Dostupnost péče

V menších městech a na vesnicích se často stává, že lékař ordinuje pouze některé dny v týdnu. Zjistěte si proto, jaké má ten váš ordinační hodiny, abyste pak nebyli překvapení, že není k dispozici vždy, když potřebujete. Někteří lékaři nabízí konzultaci zdravotního stavu po telefonu nebo e-mailem i mimo ordinační hodiny. Pokud je pro vás důležité mít lékaře stále k dispozici, dobře se informujte o jeho dostupnosti.

# 4 Přístup k léčbě

Každá z maminek je jiná. Některé očekávají, že jejich dítě dostane na každý problém účinné léky, jiná zase ocení, když se lékař před nasazením léků snaží najít jiný alternativnější způsob léčby pomocí bylinek či homeopatik. Než se rozhodnete „upsat“ dítě danému lékaři, pokud je to pro vás důležité, proberte s ním, jaký má názor na vámi preferované způsoby a přístupy k léčbě nebo dětské výživě. Je lepší si to vyjasnit dopředu než se dohadovat, až když vašemu dítěti nebude nejlíp.

# 5 Osobní návštěva

Určitě je dobré dát při výběru na doporučení lidí, kteří mají s lékařem zkušenosti. Můžete se poradit s kamarádkami, kterým pečuje o dítě. Poradit dokážou také reference na internetu, které se objeví při zadání jména lékaře do vyhledávače. Přes všechny poradní hlasy z okolí doporučujeme lékaře před zápisem osobně navštívit. Přece jen to bude člověk, který bude pečovat o vaše milované miminko. Měla by tedy mezi vámi zafungovat určitá chemie a souhra. K dětskému lékaři prostě musíte mít důvěru a tu nezískáte jinak než při osobním setkání.

# 6 Nenechávejte hledání na poslední chvíli 

V mnoha krajích v České republice řeší nedostatek dětských lékařů. Rok od roku je jich méně. Mnoho z těch, co ordinují, mají proto vyhlášený top stav a nové pacienty nepřijímají. Abyste nemuseli řešit případné odmítnutí, až už bude miminko na světě, doporučujeme začít s hledáním ještě před porodem.

Přejeme šťastnou ruku při výběru.