Krásné jarní počasí přímo vybízí k první projížďce na odrážedle. Že ho ještě nemáte? Pak je nejvyšší čas nějaké pořídit. K dostání je dlouhá řada značek a typů. Které odrážedlo vybrat a v čem se jednotlivá odrážedla liší se dozvíte v dnešním článku.

Vybírejte podle velikosti dítěte

Odrážedlo musí sedět především velikostně. Dítě by mělo při jízdě pohodlně dosáhnout nožkama na zem. Jedině tak správně zvládne techniku jízdy a naučí se s odrážedlem fungovat.

Protože je každé dítě jinak velké, nejde velikost odrážedla úplně přesně rozškatulkovat podle věku. Určitě bude nejlepší, když spolu s prckem odrážedlo v obchodě vyzkoušíte. Pokud ho ale chcete pořídit jako dárek, nezbude než se řídit věkovým doporučením výrobce. V nejhorším případě pak odrážedlo můžete vyměnit.

Zohledněte schopnosti dítěte

Pro nejmenší děti jsou vhodná stabilní plastová odrážedla na čtyřech kolech. Takové odrážedlo můžete pořídit hned, jak dítko začne s prvními krůčky. Jakmile si je dítě s chůzí trochu jistější v kramflecích, můžete přesedlat na motorku. Motorky většinou mívají tři kola, která mrňousovi se stabilitou ještě trochu pomůžou. Případně sáhněte po mašině se širšími koly. Pokud je váš prcek trochu lenoch nebo naopak velký divoch, bude se vám hodit odrážedlo s rukojetí. Když dítěti dojdou síly, můžete převzít řízení vy. Vodící tyč vám zároveň umožní bez problémů usměrnit divokou jízdu.

Větší děti, které už sice pokukují po dospělém kole, ale samostatnou jízdu na něm by ještě nezvládly, můžete vybavit Firstbikem. Populární koloodrážedlo malé děti skvěle připraví na jízdu na kole. Jízdou na Firstbike se totiž výborně trénuje balanc a stabilita jezdce. Hodí se pro děti cca od dvou let.

Vybírejte očima

V neposlední řadě dejte i na vizuální dojem. Odrážedlo se musí dítěti líbit. Teprve pak bude mít prcek motivaci na něm pořádně jezdit. Naštěstí na to výrobci mysleli a vy tak máte možnost pořídit pořádnou holčičí růžovku nebo chlapáckou závodničku. Pokud u vás jedou pohádkové potisky, můžete vybírat mezi odrážedly Frozen a Spiderman. Pro náročné rodiče tu máme jednu libůstku – dřevěnou vespu, kterou budou malým závodníkům závidět i rodiče.

Tak jaké vyberete? Nakoukněte do naší kompletní nabídky odrážedel -->

S prvními jarními výlety do přírody souvisí i první setkání s hmyzem. A to včetně klíšťat. Uvažujete o očkování proti encefalitidě? Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte, proč je vhodné děti proti encefalitidě očkovat.