Kočárek patří mezi nejdůležitější součásti výbavičky pro miminko a jeho nákup může být pro rodiče často oříšek, kterým vše teprve začíná. Máte už svého favorita vybraného a „zaparkovaného“ doma? Pak jste jistě narazili na spoustu doplňků a příslušenství, kterými můžete svůj vůz vyšperkovat. Správná výbava totiž vám i miminku mnohdy výrazně usnadní procházky a výlety. Jak se však v široké nabídce trhu zorientovat a rozlišit, kdy se jedná o nezbytnost a kdy jen o módní doplněk? Odpověď najdete v našem článku.

Výbava, která poslouží celoročně

Výrobci mnohdy v rámci speciálních akcí doplňují sady ke svým kočárkům o nejrůznější příslušenství, jakým jsou například adaptéry na autosedačku nebo nánožníky. Nejprve si tedy zjistěte, co vše obsahuje sada k vámi zakoupenému kočárku. Díky tomu budete vědět, co v základní sadě máte, co vám chybí a vyhnete se možnosti, že se vám doma sejdou dva stejné doplňky. 

Ačkoli část příslušenství ke kočárkům se používá podle momentální sezóny, spoustu doplňků budete potřebovat celoročně. Jedná se o již zmiňovaný adaptér na autosedačku, který vám umožní připevnit autosedačku na podvozek kočárku. U výběru dbejte na to, abyste zvolili adaptér kompatibilní s vámi zvolenou značkou kočárku i autosedačky. 

Celoročně upotřebíte také vložku do kočárku, která vám pomůže udržet vůz v čistotě. Díky přebalovací tašce zase budete mít pleny, vlhčené ubrousky, oblečení i jiné nezbytnosti po ruce. Správná přebalovací taška by měla být prostorná a rozdělená do několika sekcí tak, abyste měla přehled a vždy v tašce snadno našla, co zrovna potřebujete. S uskladněním věcí a dalších potřeb vám pomůže také organizér, který jednoduše pověsíte na madlo kočárku.

Jarní a letní příslušenství

Během jarních a letních měsíců se často setkáte s deštěm. Někdy se bude jednat o lehkou přeháňku, s níž si poradí impregnace na stříšce kočárku, před silnějším deštěm bude ovšem potřeba schovat prcka i kočárek pod pláštěnku. Není však pláštěnka jako pláštěnka – při výběru dbejte na to, abyste koupili takovou, která přesně padne na váš typ kočárku. 

S nezvanými návštěvami si poradí síťka proti hmyzu, kterou obalíte celý kočárek tak, že se hmyz nebude mít kudy k děťátku dostat a to bude moct nerušeně a spokojeně spinkat. Před žhavým sluníčkem a nebezpečným UV zářením ochráníte dítko díky slunečníku, který upevníte na většinu kočárků a s pomocí kloubu a ohebné tyče ho nastavíte hned do několika pozic. No a kompletní ochranu před sluncem zajistí sluneční clona, s níž zakryjete celý kočárek, aniž byste zamezili proudění vzduchu.

Podzimní a zimní příslušenství

Máte strach, že si během sychravého a chladného počasí tolik neužijete procházky? Pak nemusíte. Stačí jen mít tu správnou výbavu. Do ní patří především fusak, který udrží miminko v teple i v zimních dnech. Při výběru je však důležité správně zvolit velikost. Nedoporučujeme kupovat fusak o mnoho větší se záměrem, že do něj miminko doroste – pokud bude mít mimčo ve fusaku příliš mnoho volného prostoru, bude trvat, než se zahřeje. 

Praktickým řešením je multifunkční fusak, u něhož lze měnit velikost odepnutím spodní části. Nánožník, který pak natáhnete na fusak jako poslední vrstvu, funguje převážně jako ochrana před promoknutím a chladem. Maminkám zase přijde vhod rukávník, který připevníte na madlo kočárku a který udrží vaše ruce v teple. Jakou zvolíte výplň, je čistě jen na vás, svrchní materiál by však měl být z nepromokavé látky, aby chránil proti sněhu.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com