Když dítě oslaví první rok, většina rodičů se začne poohlížet po nové autosedačce. Na trhu najdou autosedačky několika variant od 9 měsíců do přibližně 3,5 let (105 cm), ale taky takové, ve kterých mohou děti vozit od devíti měsíců až do 12 let . Jak by tedy kvalitní a bezpečná autosedačka pro batolata měla vypadat?

Kdy odložit vajíčko

Odborníci se shodují, že mnoho rodičů odkládá vajíčko příliš brzy. “Ukazatelem pro výměnu nejsou přečuhující nohy, ale poloha hlavy. Ta nesmí přesahovat hlavovou opěrku. Ramínka musí být pod hlavovou opěrkou, neměla by se jí dotýkat,” popsal základní ukazatele Lukáš Fiala z FunBaby.

Autosedačka 9 měsíců až 4 roky

Pro děti je nejbezpečnější jezdit co nejdéle proti směru jízdu. Při nárazu je tak mnohem lépe chráněna krční páteř. “Pokud si rodiče nejsou jistí, zda dítě až do 105 centimetrů vydrží jezdit protisměru, doporučujeme autosedačky, které lze otáčet o 360°. Můžete si tak kdykoliv zvolit, zda dítě pojede po nebo protisměru,” poradil Fiala. 

Mezi nejbezpečnější autosedačky této kategorie patří podle nezávislých bezpečnostních testů ADAC například DUALFIX M I-SIZE. Tu lze otáčet o 360°. To rodiče ocení nejen kvůli bezpečnosti, ale také při usazování dítěte. Sedačku si jednoduše otočí ke dveřím a mají lepší přehled, zda jsou pásy dobře vedené a utažené.

Tři autosedačky na zadním sedadle

Pokud máte více dětí, a potřebujete vedle sebe do auta naskládat tři autosedačky. Doporučujeme model ADVANSAFIX IV R. Jedná se o rostoucí autosedačku, která splňuje přísné bezpečnostní normy a dítěti se dokáže skvěle přizpůsobit. Poslouží od 9 měsíců až do 12 let. Snadno se přeinstaluje do potřebné polohy, veškeré komponenty k tomu potřebné jsou součástí autosedačky, nehrozí, že by se poztrácely. Navíc má systém boční ochrany SICT a další bezpečnostní prvky běžné u autosedaček značky Britax Römer

Varianta bez isofixu

Některá starší auta nemají v sedadlech zabudovaná isofixová oka, nelze v nich proto používat autosedačky s touto technologií. Existují ale bezpečné a kvalitní autosedačky, které lze poutat jen bezpečnostním pásem v autě. Patří mezi ně například model EVOLVA 1-2-3 SL SICT.  Tu lze instalovat do všech aut, protože isofix sice má, ale je možné ji bezpečně ukotvit i bez něj. 

Vybírejte pozorně

Předtím, než rodiče pořídí vybraný model autosedačky, doporučujeme zajít do autorizované prodejny dané značky. Proškolený personál ukáže, jak autosedačku správně instalovat a jak používat všechny bezpečnostní prvky. Odborný personál a širokou škálu produktů nejen značky Britax Römer najdete u nás ve FunBaby.