Koupání miminka je jeden z nejhezčích rituálů, na které se můžete po návratu z porodnice těšit. Nejspíš z toho budete mít napoprvé trochu obavy, to je úplně normální. Ale právě proto jsme dali dohromady stručný manuál, kde se dozvíte jak miminko koupat, abyste byli spokojení vy i váš prcek. Nakonec uvidíte, že to jde vlastně celkem samo.

Jak často koupat?

Malá miminka určitě nemusíte koupat každý den. Naopak je pro ně lepší, když je necháte trochu “na čuníka”. Po porodu jim totiž kůži pokrývá neviditelný ochranný film, který se s každým koupáním smývá. Takže čím míň koupete, tím dýl miminku ochrana vydrží. Čerstvá mimča se navíc skoro nehýbou, takže se ani nezpotí. Pro začátek proto úplně stačí každý den poctivě umýt jenom zadeček a velkou koupel můžete dát klidně jen jednou týdně. Frekvenci koupání pak pomalu zvyšujte. Dejte ale hlavně na svůj mateřský instinkt a na pocity vašeho miminka. Jestli je dítě ve vodě evidentně šťastné, pak mu koupání dopřejte častěji.

Kdy koupat?

Malého novorozence můžete koupat kdykoli během dne. Než si totiž doma vytvoříte nějaký režim, tak to pár týdnů potrvá, takže se nemusíte striktně držet večerního koupání. Naopak je lepší vysledovat chvilku, kdy je děťátko napapané, odpočaté a spokojené a šups s ním do vody. Postupně ale koupání na večer určitě směřujte a vytvořte si z něj každodenní rituál. Dítě pak bude vědět, že koupáním už pomalu končí den.

Jak dlouho koupat?

Ze začátku, když je miminko úplně malé, by mělo koupání zabrat opravdu jenom chviličku. Novorozenec nemá ještě úplně vyvinutou termoregulaci a navíc je pro čerstvě narozené děti koupání dost vyčerpávající. Takže tři minuty jsou až až. Jak dítě poroste, můžete dobu koupání prodlužovat. A nakonec můžete přibrat do vody i nějakou tu koupací hračku. To se ale pak připravte, že v koupelně strávíte třeba i půl hodiny.

Kyblík nebo vanička?

Ta nejzásadnější věc, kterou budete v souvislosti s koupáním miminka řešit, je v čem koupat. Na výběr máte kyblík nebo vaničku. Obojí má něco do sebe.

Klasická vanička je ta levnější varianta. K dostání je v mnoha barvách a provedeních, takže ji jednoduše sladíte s interiérem koupelny. Koupit můžete buď úplně obyčejnou vaničku a doplnit ji lehátkem nebo rovnou pořiďte anatomickou vaničku, která už má lehátko zabudované. Vanička je dost prostorná, takže se v ní malé děti hezky vyřádí. Vleze se do ní totiž spousta hraček a cákání v ní jde samo. Tahle rozměrnost je ale zároveň i její nevýhodou, takže dobře promyslete, kde budete koupat a kde ji pak budete skladovat. Velkou výhodou je to, že máte při koupání obě ruce volné, protože mimčo si hezky leží na zádech.

Kyblík je dražší, ale skladnější varianta. Těsný koupací prostor ocení hlavně nejmenší miminka, která se v něm budou cítit víc v bezpečí. U starších a divočejších dětí se tento malý prostor s takovým úspěchem setkat nemusí. Pro vás máme taky dobrou zprávu – vy díky malému objemu kyblíku ušetříte za vodu. Na druhou stranu si ale musíte zvyknout na to, že při koupání budete mít volnou jen jednu ruku. Taky je potřeba počítat s tím, že z většiny kyblíků vám dítě zhruba v půlroce vyroste.

Kompromisem je kyblíkovanička Shnuggle. Je trochu větší než kyblík (dítě v ní vydrží až do jednoho roku), ale zároveň menší než klasická vanička (takže ušetříte vodu i skladovací prostory). Designově je moc povedená a díky speciální opěrce a zarážce vám uvolní obě ruce. Takže pokud pořád váháte, sáhněte po ní a máte po rozhodování.

A pokud se chcete tomu rozhodování ještě chvíli věnovat, tak se ponořte do naší kompletní nabídky vaniček a kyblíků.

Co dalšího je ke koupání potřeba?

Rozhodně se neobejdete bez osušky nebo velké pleny, do které miminko po koupání zabalíte. Taky se hodí pořídit šetrný mycí prostředek – může to být gel, olejíček nebo obyčejné dětské mýdlo. Záleží na vašem vkusu. Některé maminky dokonce v prvních týdnech nepoužívají nic než vodu. Další výbavička už je spíš volitelná. Dobrým pomocníkem může být žínka a nebo teploměr, kterým zajistíte správnou teplotu vody (37 °C). Ostřílené maminky už si ale vystačí jen s rychlozkouškou loktem.

Jde se na to – nepodceňte přípravu!

Úplně první koupání vašeho drobečka vyžaduje poctivou přípravu. Než se stane z koupačky každodenní rutina, raději si před akcí vždycky několikrát zkontrolujte, že máte všechno důležité po ruce. Pak už nebudete mít možnost odběhnout. Napusťte do vaničky nebo kyblíku přiměřené množství vody o teplotě 37 °C a ujistěte se, že je v místnosti, kde budete koupat, dostatečně teplo. Běžná pokojová teplota je pro novorozence málo a vy přece nechcete riskovat prochladnutí. A teď přichází to hlavní - ponořte nahaté miminko do vody. Dělejte to pomalu, citlivě a klidným a veselým hlasem dítěti vysvětlujte všechno, co děláte. Pokud se bude mimčo vzpouzet můžete zkusit trik s plínou - jednoduše dejte dítě do vody zabalené v bavlněné plínce, kterou rozbalíte až po ponoření. Fakt to funguje! V tuhle chvíli už máte skoro hotovo. Teď už stačí miminko jemně rukou nebo žínkou omýt (nevynechte žádný záhyb), osušit a pořádně pochválit.

Tohle je ve stručnosti všechno důležité, co byste měli před prvním koupáním vědět. Ještě něco navíc můžete objevit v naší koupací nabídce.

A když už jsme u té hygieny. Hned jak si budete s koupáním jistí v kramflecích, můžete popřemýšlet, jestli už náhodou není čas pořídit dítěti kartáček na zuby.

Nemusíte se však zastavit jen na kartáčcích. Když už se pustíte do nákupů, rovnou zavítejte do FunBaby. Můžeme vám doporučit slevovou akci Nákupy s maminkou 2018, která trvá od 8. do 11. listopadu. Jako každý rok se můžete těšit nejen na velké slevy, ale také na nadšenou obsluhu, která vám bude vždy k dispozici. Jako sladkou tečku si nakonec můžete dopřát odpočinek v kavárně na naší prodejně v Brně.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com