Jakmile se z dítěte stane sebejistý chodec, je jen krůček k tomu, aby se z něj stal také jezdec. Děti od jednoho roku milují odrážedla a tříkolky, se kterými si krásně vyhrají a ještě se učí držet balanc a posilují nohy.

Kdy pořídit odrážedlo

Než batoleti koupíte první odrážedlo, mělo by už být dostatečně vyspělé. Vývoj chůze je u každého dítěte jiný, proto se nedá říct přesný věk, kdy už jízdu zvládne. Před prvním usednutím na odrážedlo by mělo dítě umět chodit bez opory i po nerovném povrchu.

První odrážedlo by mělo být dostatečně stabilní, tedy se třemi nebo čtyřmi koly, a zároveň lehké. Záleží také, jestli ho budete využívat jen doma nebo jestli budete vyrážet na výpravy do města a do terénu.

Jízdu na rovné podlaze zvládne i lehká plastová motorka, která ale při jízdě na dlažbě nepříjemně drncá a vydává hluk. Na jízdu po městě se určitě vyplatí mít kola gumová, ale zároveň ne nafukovací, protože se snadno propíchnou. Kvalitní, tichá kola a pevnou a zároveň lehkou konstrukci má například odrážedlo Zopa Zooter.

Z prvního odrážedla obvykle dítě rychle vyroste. To poznáte podle toho, že se při jízdě bude hrbit, zaklánět hlavu a kolena mít při odrážení až nad kyčlemi. Poté je čas pořídit vyšší odrážedlo, které může mít už pouze dvě kola, aby dítě zdokonalovalo stabilitu.

Kvalitní tříkolka poroste s dítětem

Pokud se vaše dítě na samostatnou jízdu na odrážedle ještě necítí, pořiďte mu pro začátek tzv. rostoucí tříkolku jako je například Citi Trike. Toto vozítko má vodící tyč, pomocí které rodič ovládá jízdu, a bezpečnostní prvky, díky kterým je vhodné už od desíti měsíců. Ze začátku má malý jezdec nohy na opěrkách a rodič ho táhne nebo tlačí. Dítě si tak zvyká a seznamuje se s jízdou. Jak povyroste, může jezdit bez opěrek i šlapat samo. Je to skvělá průprava na kolo. Děti se seznámí s principem šlapání.

Při jízdě po chodníku i na hřišti nezapomeňte dítěti nasadit helmu, aby mělo při pádu chráněnou hlavu.

Odrážedlo pro tříleťáky

Ve třech letech už se z dětí stávají zkušení jezdci. Zvládnou urazit i delší vzdálenosti, rozjet se z kopce pěkně rychle a také spolehlivě zabrzdit před překážkou. Aby tohle všechno zvládly, je dobré jim pořídit odrážedlo s většími koly a ruční brzdou. Výhodou je nastavitelná výška u řídítek a sedadla, protože vašemu dítěti díky tomu déle vydrží. 

Po této průpravě bude pro vaše děti jízda na opravdickém kole hračka :-) 

Více informací o odrážedlech a tříkolkách najdete ve videu na našem YouTube kanálu.