Péče o dítě vyžaduje neustálou pozornost, občas je ale potřeba na chvilku vydechnout. Abyste měla prostor v klidu načerpat energii nebo zařídit nezbytnosti v domácnosti, doporučujeme pořídit si pomocníka, který vám občas s hlídáním miminka pomůže. A nemáme na mysli babičku ani slečnu na hlídání.

Co umí chůvička „na baterky“

Na trhu dnes najdete širokou nabídku přístrojů, které dokážou ohlídat, zda vaše miminko v klidu spinká. Jedná se o takzvané chůvičky. Před samotným výběrem chůvičky je důležité si uvědomit, co všechno od ní budete vyžadovat. Stačí vám slyšet, že dítě nepláče? Nebo ho pro klid duše potřebujete vidět i na obrazovce? Odpovědí na tuto otázku si značně usnadníte výběr.

Dostatečný dosah

Před pořízením chůvičky si také rozmyslete, v jakých prostorách ji chcete využívat. V malém bytě vám bude stačit, když dosáhne do vedlejšího pokoje. Možná ale potřebujete, aby hlídala miminko spící v pokojíku v jiném patře domu. Zde platí jednoduchá rovnice – čím kratší dosah, tím nižší cena.

Důležitá je také volba mezi analogovým, nebo digitálním typem přenosu. Analogové chůvičky se víc hodí do řidčeji obydlených oblastí. Lépe totiž překonávají pevné překážky (například silnější zdi nebo stromy). Ve větších městech oceníte spíše digitální chůvičky – ty totiž zvládají boj s ruchy a překážkami velkoměsta. Oproti analogovým ale mívají kratší dosah.

Způsob signalizace

Mezi nejlevnější pomocníky patří chůvičky, které přenášejí pouze zvuk. Když začne vaše dítě plakat nebo jinak projevovat nespokojenost, dají vám zvukový signál. Kromě zvukového upozornění je ale dobré, když chůvička dává signalizaci také světelnou. V hlučnějším prostředí totiž můžete zvukové upozornění snadno přeslechnout.

Oboustranný přenos zvuku

Pokud víte, že vám cesta k plačícímu miminku často chvilku zabere, pořiďte si chůvičku s oboustranným přenosem zvuku. Díky ní uslyšíte, co se děje v postýlce, a zároveň miminku umožní slyšet vás. Často má totiž maminčin hlas zázračný účinek, který zcela postačí k uklidnění vyrušeného dítěte.

Schopnosti „velkého bratra“

Některým maminkám nestačí pouze slyšet, že je v postýlce vše v pořádku. Potřebují mít také vizuální kontrolu. Pokud patříte mezi tyto rodiče, pořiďte si video chůvičku. Ty většinou bývají dražší než zvukové, ale získáte tím možnost pozorovat dítě během vaší nepřítomnosti díky kamerce a displeji. Sledovat je můžete buď neustále, nebo ve chvíli, kdy chůvička zaznamená jakýkoliv pohyb.

Neusne dřív než miminko

Aby chůvička zvládla vaše dítě uhlídat, zaměřte se také na způsob jejího dobíjení. Většina chůviček bývá napájena pomocí adaptéru. Zvažte proto, zda je postýlka dítěte v dostatečné vzdálenosti od zdroje energie. Pokud víte, že budete chtít chůvičku využívat i jinde než v pokoji s přívodem elektřiny, vyberte si tu s kombinovaným způsobem napájení (přes adaptér i přes baterky).

S čím ještě chůvička může pomoci

Bohužel, ani nejdůmyslnější typ chůvičky za vás doma neuklidí ani nenavaří. Na trhu ale najdete i takové pomocnice, které změří teplotu a vlhkost v pokoji, kde miminko spinká. Pokud potřebujete pomoci už při uspávání, vyzkoušejte chůvičky s možností přehrávání hudby.

Máte vlastní zkušenosti s používáním chůviček, monitorů dechu nebo dalších pomocníků při hlídání? Podělte se o ně v komentářích.