Pro klidné cestování s miminkem jsou nejdůležitější dvě věci - bezpečnost a pohodlí. Ne všechny modely autosedaček jsou schopné obojí zajistit. Vybírejte proto důkladně. Jedny z nejbezpečnějších a zároveň nejpohodlnějších autosedaček na trhu jsou ty, které se dají otáčet o 360°. Jaké jsou jejich hlavní výhody?

Proti směru až do 4 let

Jak jsme zmínili hned na začátku, bezpečnost je co se týče autosedaček prioritou. Otočné autosedačky mají tu výhodu, že v nich děti mohou jezdit proti směru jízdy, což je odborníky považováno za nejbezpečnější způsob cestování, až do 105 cm (přibližně 3,5 let).

Při výběru si ale dejte pozor, zda je daný model opravdu dost prostorný a bude pro dítě pohodlný po celou dobu používání.

Mezi extra prostorné modely patří novinka značky Zopa, otočná autosedačka VOYAGER 360 i - size. Ta totiž nejen, že je určená do 105 cm, ale zároveň má nosnost až 20 Kg. Většina jiných otočných autosedaček je do 18 Kg. Navíc je vyrobená ze speciálních materiálů, které jsou ještě odolnější proti prasknutí při nárazu.

Děti na Voyageru ocení pohodlnou hlavovou opěrku z paměťové pěny. Rodiče pak cenu, která je v této kategorii bezkonkurenční. Voyager stojí 6 490 Kč. Více o autosedačce najdete na našem YouTube kanálu.

Jednoduchá instalace do auta

Nedávno se nám svěřila jedna z kamarádek maminek, že si spočítala, že během jednoho dne dávala své půlroční mimčo do autosedačky 10 x během jednoho dne. Pokud patříte k rodičům, kteří to mají podobně, na otočných autosedačkách oceníte, že je do auta instalujete pouze jednou a pak už usazujete jen dítko. Což je díky možnosti otočení do nástupní polohy velmi jednoduché.

Nástupní poloha = bezpečnější poutání dítěte

Díky tomu, že si autosedačku otočíte směrem ke dveřím, můžete si mnohem snadněji zkontrolovat, zda bezpečnostní pásy, kterými dítě poutáte, nejsou nikde překřížené a že jsou dostatečně utažené. Nástupní poloha velmi usnaďnuje “zápasení” s dětmi při usazování do auta. Manipulace se sedačkou je tak mnohem pohodlnější. 

Pohodlí pro děti

Díky zabudované isofixové základně, kterou mají otočné autosedačky, sedí dítě dostatečně vysoko, aby krásně vidělo z okna a přitom pro něj byl posed bezpečný. Otočnou autosedačku oceníte také v případě, kdy vašemu dítěti bývá při cestě autem nevolno. V případě potřeby ho můžete od 15ti měsíců vozit otočené po směru jízdy. 

Pro jaký věk jsou otočné autosedačky určené

Otočné autosedačky jsou určené většinou do 105 cm. Pokud v ní chcete miminko vozit už od narození, dejte si pozor, zda je vámi vybraný model vybavený odnímatelnou novorozeneckou vložkou a zda je pro nejmenší miminka určený. Některé modely otočných autosedaček jsou totiž určené až od 3. měsíců.

Chcete se dozvědět více o tom, jak vybírat autosedačky pro vaše děti? Kouknětě na náš YouTube.