Chystáte se na první dovolenou s miminkem u moře a letadlo vám vychází jako nejlepší řešení? Podle statistik je to nejbezpečnější dopravní prostředek a do cílové destinace vás přepraví již za pár hodin. Létání s miminkem však má svá úskalí, a to zejména v množství věcí, které budete potřebovat. Na co je dobré se připravit? A jaký kočárek zvolit, aby dovolená byla radost a ne starost?

Létat mohou i malá miminka

Letecké společnosti povolují cestu již s několikatýdenním miminkem. Obecně se ale doporučuje počkat alespoň do 3 měsíců. Novorozená miminka totiž cestu špatně snáší. Do dvou let je možné cestovat s dítětem na klíně, avšak pokud toužíte po větším pohodlí, je možné miminku koupit sedadlo vedle vás a přepravovat jej ve speciálně certifikované autosedačce.

Modulární cestovní systém vám ulehčí cestu

V případě cestování letadlem platí, že čím méně toho vezete, tím méně budete mít starostí. Problematická část létání s miminkem je, že kočárek v drtiv

é většině se počítá jako zavazadlo k odbavení. Tudíž se bez něj musíte obejít při nástupu do letadla a potom ještě v dlouhé čekací době, než vám zavazadlo odbaví po příletu. To vš

ak neplatí pro všechny modely. Pokud totiž kočárek splní kvótu, že ve složeném stavu nepřesáhne určitý rozměr, je možné ho vzít na palubu jako standardní příruční zavazadlo. Vždy je však třeba zkontrolovat tyto parametry u konkrétní aerolinky. Zvláště nízkonákladové společnosti dovolují vzít na palubu pouze malou tašku, za složený kočárek je nutno si připlatit.

Kompaktní kočárky

Malé rozměry při složení garantuje kočárek Cam Compass II. Ten lze navíc při složení uložit do speciální přepravní tašky a pomocí madla vézt jako kufr. Nízká hmotnost 6,9 kg a úzká konstrukce pak dobře poslouží při manévrování v úzkých uličkách či mezi velkým množstvím lidí. 

Skvělou volbou je také kočárek Joolz Aer, který díky svým kompaktním rozměrům splňuje parametry příručního zavazadla v letadle u většiny aerolinek. Je také velmi lehký a pro letní měsíce je vybaven důmyslným systémem odvětrávání. Kompatibilní s IATA je také kočárek Bugaboo Butterfly. Ten lze složit do praktické tašky a jeho rozměry se shodují s požadavky na maximální velikost příručního zavazadla. Tento lehký kočárek s odolnými koly vás pak bezpečně provede celou dovolenou. Za zmínku stojí také kočárek Doona 2v1. Ten zastoupí funkci kočárku i autosedačky. Byl schválen asociací TUV a je tak certifikován pro použití na palubě letadla jako autosedačka. Po přistání lze autosedačku jedním pohybem přeměnit na lehký odolný kočárek.