Jak jsem prozradila v minulé recenzi, trávíme na cestách spousty času. Jen k babičce to totiž máme přes 150 kilometrů daleko. Bylo pro nás proto důležité vybrat takovou autosedačku, která bude nejen bezpečná, ale také pohodlná. Všechny naše požadavky splnila autosedačka Britax Römer Dualfix i - Size.

Plusy

  • snadné usazení dítěte díky možnosti otočení o 360°
  • výše usazená sedačka, dítě vidí ven, i když je otočené protisměru
  • pohodlné polstrování
  • robustní základna isofix
  • Britax Römer je značka, která dlouhodobě patří k nejbezpečnějším na trhu

Mínusy

  • autosedačka je těžká, nedá se přenášet

Proč celá rodina miluje Dualfix i - Size

Dualfix i - Size patří podle německého testování ADAC k nejbezpečnějším autosedačkám na trhu. Má robustní konstrukci a díky dvěma vložkám se dá používat již od narození. Když jsme si v ní vezli miminko z porodnice, nebylo v sedačce skoro vidět. Dítě v ní bylo obrněno ze všech stran, přejmenovali jsme proto naši dualfixku na kosmickou loď. Max v ní totiž opravdu vždy vypadal, že by ho neohrozilo, ani kdyby v sedačce absolvoval cestu na měsíc.

Autosedačka má velice pohodlné polstrování. Od první cesty z porodnice v ní byl Max hrozně spokojený. První týdny jsme bezpečně věděli, že když ho usadíme do auta, můžeme jet jak daleko chceme, a on celou cestu prospí.

Otáčení o 360°je pohodlné i bezpečné

Samotnou sedačku lze na robustní isofixové základně otáčet o 360°. Lze ji ale zafixovat pouze ve dvou pozicích vždy kolmo na sedačku v autě, buď protisměru nebo po směru jízdy. To, zda je sedačka ve správné pozici, poznáte podle “bezpečnostního okénka”. To je umístěné na základně autosedačky. Pokud není sedačka ve správné poloze, v okénku vidíte červenou barvu, až když sedačka bezpečně zaklapne, objeví se zelená barva.

Člověk by řekl, že nelze při nakládání dítěte do auta udělat chybu, když je tam tak jasná signalizace. No, jednou se mi podařilo vyjet od domu s dítětem v pozici, kdy jsem sedačku nechala otočenou ke dveřím. Prostě roztržitá matka. Hned po pár metrech jsem si toho ale všimla díky zpětnému zrcátku do auta Zopa. V zrcátku totiž vždy zběžně kontroluji, zda je vše v pořádku, no a tentokrát jsem místo usměvavé hlavičky Maxíka viděla jen bok autosedačky.

Přesto na autosedačce velice oceňuji možnost si ji na nakládání dítěte natočit směrem ke dveřím auta, přetahování s dítětem o bezpečnostní pásy je tak mnohem jednodušší, navíc můžete lépe zkontrolovat, zda jste pásy dobře zacvakli, že jste neudělali nikde chybu.

Nejvíc možnost otáčení o 360°oceňuji, když musíte zaparkovat tak, že byste dítě museli vytahovat do silnice. Dualfixku si pohodlně otočíte na druhou stranu a snadno a hlavně bezpečně dítě vytáhnete na druhý kraj auta.

Rozhled i během jízdy protisměru

Přesto, že lze v této autosedačce vozit dítě proti i po směru jízdy, odborníci důrazně doporučují vozit dítě co nejdéle protisměru. Ideálně by to mělo vydržet až do 4 let. Rozhodla jsem se toto doporučení dodržet. Myslím, že to ale v této autosedačce nebude problém.

Rodiče totiž často otáčí své děti po směru proto, že se děti protisměru v autě nudí, že nevidí ven. To ale v Dualfix nehrozí. Díky tomu, že je sedačka ukotvená v isofixové základně, dítě sedí výš než v klasickém vajíčku a již od přibližně tří měsíců, kdy žačne pořádně vidět, může koukat ven. Náš Max si díky tomu jízdu vyloženě užívá, rozhlíží se na všechny strany, až ho koukání vyčerpá, opře si hlavičku a usne.  

Teď ve čtyřech měsících (měří 63 cm) jsme vytáhli novorozeneckou vložku. Dosud nepřišel žádný větší protest během jízdy. Věřím, že to tak zůstane i nadále.

Bez zpětného zrcátka ani ránu

Všem maminkám, které cestují s dítětem čas od času v autě samy, doporučuji pořídit si zpětné zrcátko. Já si pořídila již zmíněné zrcátko Zopa. Vybrala jsem si ho proto, že mělo snad největší rozměr. Vidím v něm Maxe od hlavy až skoro do půl těla. A využíváme ho i když cestujeme i s manželem. Protože když přeci jen občas dojde na slzičky, je to většinou díky ztracenému dudlíku, ten díky zrcátku pohodlně najdete aniž byste si museli odepínat bezpečnostní pásy a krolomně se naklánět za dítětem. Navíc, když jako pasžér otočíte hlavu, dítě vás v zrcátku vidí, když je nejhůř zabavíte ho pár opičkami, které na něj takto pohodlně a bezpečně uděláte.

Maminka Michaela a syn Max

Jaká autosedačka je pro vás ta top?