Když vybíráme a nakupujeme výbavu pro miminko, chceme mu dopřát to nejlepší, aby se na světě cítilo příjemně a nic mu nechybělo. Kromě nezbytných věcí, jako je oblečení, kočárek nebo postýlka, pořizujeme také první hračky. Někdy se může stát, že v návalu rodičovských hormonů nákupy trochu přeženeme a na novorozence pak po prvním příchodu domů čeká armáda plyšáků a hora svítících a pískacích chrastítek. K výběru hraček bychom ale měli přistupovat s rozmyslem stejně jako k nakupování dalších součástí výbavy. Ušetříme si peníze i zklamání z toho, že drahé věci v koutě zapadají prachem.

Hračky pro novorozence

V první řadě bychom si měli uvědomit, že čerstvě po narození dítě vůbec žádné hračky nepotřebuje. Většinu času prospí, má problém zaostřit pohled, neovládá nohy ani ruce a k zabavení mu stačí si ocucávat sevřenou pěst. Trvá několik týdnů, než se miminko vůbec začne zajímat o svět okolo něj.

Stává se, že návštěvy, které si jdou nový přírůstek poprvé prohlédnout, rády nosí dárky. Ti zkušenější přátelé a příbuzní se obvykle zeptají, co se vám hodí, dalším můžete napovědět sami. Ať nemáte hromadu dřevěných kostiček a obřích medvědů, které vaše dítě budou zajímat nejdřív za rok.

Mezi první hračky, které dítě ocení, se řadí různá kousátka a chrastítka. Dají se dobře držet v malé ruce – trénují si tak na nich úchopy, jsou lehké, omyvatelné a dokáží pomoci při prořezávání prvních zoubků. V prvních měsících života dítě všechno v dosahu strká do pusy, takže první hračky by měly bezpodmínečně být z nezávadných materiálů a bez odpadávajících částí, spíše dřevěné či plastové.

Vtipné motivy kousátek, které rozesmějí nejen děti, ale často i rodiče nabízí například značka Oli&Carol, široký výběr muchláčků má pak například zančka Bright Starts.

Není plyšák jako plyšák

Klasické plyšové hračky možná hezky vypadají, ale pro malé miminko se příliš nehodí. Často jsou příliš těžké, velké, snadno se ušpiní a mívají části, které se snadno odtrhnou. Lepší alternativou jsou takzvaní „muchláčci, což je vlastně malá dečka o velikosti ubrousku s ozdobami například v podobě hlavy králíčka, medvídka nebo s výšivkami. Děti ji mohou svírat v ruce, ocumlávat a často bývá jejich společníkem při usínání. Stávají se první hračkou, kterou si děti oblíbí, a nedají ji z ruky, pomáhá jim se zklidnit. Pokud se však náhodou stane, že se muchláček ztratí nebo je zrovna v pračce, bývá to většinou průšvih, protože dítě si ke konkrétní hračce vytvoří dost silný vztah a náhrady přijímá dost neochotně.

Krásné a interaktivní muchláčky nabízí například značka Baby Fehn.

Zábavný pohybový trénink na podložce

Další praktickou věcí jsou podložky a deky na hraní na podlaze. Pro vývoj dětí je nezbytné, aby si trénovaly otáčení a plazení na pevném podkladu, proto bychom je měli nechávat trénovat na podlaze. Zároveň ale nechceme, aby prochladly, proto se hodí mít podložku. Výběr je poměrně pestrý, některé dečky mají i hrazdičky na zavěšení hraček, což je praktické, protože dítě je může pozorovat a snažit se na ně dosáhnout a zabaví se. Pokud to prostor v bytě dovolí, je dobré koupit podložku větších rozměrů, protože dítě se docela rychle naučí koulet po místnosti, takže z malé deky by se rychle ocitlo na zemi. Co se týče materiálu, je praktické vybírat takovou podložku, která se snadno udržuje čistá, ideální jsou pak protiskluzové materiály, které dětem usnadní první pokusy o převracení se na bříško nebo začátky lezení po kolínkách.

Velmi oblíbené jsou protiskluzové podložky značky Zopa.