Příchod nového člena rodiny je velkou změnou v každé domácnosti. Miminko se stává středobodem veškerého dění. Především maminky by ale přes péči a mnoho nových starostí a radostí neměly zapomínat samy na sebe. Dítě totiž potřebuje maminku zdravou a plnou energie. Vitamíny a sílu získáte především z jídla. Jak se stravovat po porodu, abyste byla ve formě a neškodila sobě ani miminku?

Jaký jídelníček zvolit pro zdravou a svěží maminku i miminko?

Obecně platí, že jídelníček by měl být pestrý a vyvážený. Miminko jistě neohrozíte, když si dáte po obědě zákusek nebo kousek čokolády či malou porci hranolek ke svačině. Tučná jídla by se ale neměla stát hlavní složkou vašeho denního menu.

Stejně důležitý jako dostatečný přísun kvalitních potravin je pro tělo maminky důležitý také pitný režim. Odborníci mají různé názory na to, kolik tekutin by měla kojící žena denně vypít. Není jednoznačně dokázáno, že přísun tekutin podporuje tvorbu mateřského mléka, přesto by na vodu maminky neměly zapomínat. Dítě vás často zaměstná natolik, že si ani neuvědomíte pocit žízně. Pijte proto průběžně kdykoliv projdete kolem sklenice s vodou či čajem. Předejdete tak dehydrataci a s ní spojenými nepříjemnostmi jako je bolest hlavy.

Nejvhodnějším nápojem je voda případně neslazený bylinkový nebo ovocný čaj. Kvůli velkému množství cukru se nedoporučuje pít příliš často ovocné džusy. Mohou také malým dětem způsobit nadýmání. Jen výjimečně sáhněte po slazených limonádách, které přinášejí do těla nežádoucí cukry a kalorie navíc.

Je také vhodné zajistit tělu přísun vápníku prostřednictvím mléčných výrobků. Sice není pravdou, že by množství snězených jogurtů a vypitých sklenic mléka ovlivnil množství vápníku v mateřském mléce, pokud však tělo maminky vyhodnotí, že má vápníku nedostatek, začne si jej samo brát ze zásob v kostech. 

Nakopněte se vitamíny

Tělo kojící ženy má velkou spotřebu energie a vitamínů. Maminky by proto měly volit potraviny bohaté na tyto látky. Podle odborníků maminkám často chybí například jód. Pokuste se proto do svého jídelníčku pravidelně zařadit ryby. Ty jsou zdrojem živočišné bílkoviny, prospěšných tuků a právě jódu a vitamínu D. V těhotenství a při kojení si ale dejte pozor na maso ze žraloka, makrely a mečouna. Obsahují totiž příliš mnoho rtuti, která v tomto období není pro organismus přínosem.

Většina lékařů doporučuje kojícím ženám také konzumovat dostatečné množství masa, které je zdrojem bílkovin a železa. Bohatší na tyto vitamíny je maso červené. Zkuste proto místo kuřecího zařadit do jídelníčku častěji telecí případně jehněčí.

Co když masu nefandím?

Názor na vegetariánství během kojení a těhotenství není mezi odborníky jednotný. V případě, že maso nepatří mezi vámi preferované suroviny, poraďte se s výživovým poradcem či lékařem, jak přesně postavit jídelníček, abyste vy ani miminko nestrádali. Řešení, jak maso nahradit, existuje mnoho.

Zelenina a ovoce – pomocníci i škůdci

Mezi zásadní potraviny v jídelníčku by rozhodně mělo patřit ovoce a zelenina. Jsou zdrojem vlákniny a mnoha vitamínů. Kojícím ženám často chybí například vitamíny skupiny B. Ty jsou důležité pro metabolické procesy dítěte, navíc snižují pocit únavy u maminek. Mezi nejlepší zdroje vitamínu B patří zelenina jako mrkev, brokolice a hrášek.

Zažívání kojeného miminka je velmi citlivé, maminky by proto měly vždy na menším množství vyzkoušet, jak dítě na danou zeleninu či ovoce reaguje. Je totiž velmi časté, že některé druhy například kapusta, květák nebo cibule mohou způsobit nadýmání.

Opatrně by maminky ze začátku měly pojídat také citrusové ovoce. To totiž u miminek patří mezi časté spouštěče alergických reakcí.

Jaké potraviny ve vašem jídelníčku nesmí chybět? A se kterými nemáte dobré zkušenosti? Podělte se o svůj názor v komentářích.