V druhém měsíci života se z miminka stává kojenec, který není už tolik bezbranný jako po porodu. Začíná více dávat najevo, že potřebuje mít svou maminku na blízku a že je mu s ní dobře. Mamince samotné se blíží konec šestinedělí, během kterého se s miminkem patřičně seznámila a sžila. Teď je oba čeká druhý měsíc, ve kterém už dny začínají nabývat určitého řádu. Objeví se také první, tolik vytoužený úsměv děťátka.

Růst miminka v druhém měsíci

K tomu, aby se miminko učilo všechno potřebné, potřebuje vaši blízkost a doteky. Nadšení z nich dává často najevo kopáním nožkama, pozorně vás poslouchá a otáčí se za zvukem vašeho hlasu. Začíná však jevit zájem také o veškeré dění kolem a o lidi, kteří jej obklopují. Vše je tolik fascinující!

Kromě zřejmé fascinace okolím se dítko začíná vyvíjet také po fyzické stránce. Začíná nabývat na váze a zakulacovat se, vytváří se tukové zásoby, které miminko chrání. Ačkoliv je každé děťátko jiné, a tudíž i jinak přibírá na váze, průměrně se jedná asi o 30 gramů za den až do doby tří měsíců. Důležitá přitom není rychlost přibírání, ale jeho pravidelnost. S přibíráním souvisí i krmení. Miminko krmte vždy tak, jak si samo řekne – jen ono ví, kdy má zrovna hlad a potřebuje jíst. Pokud máte problémy s kojením, pomoct vám může třeba kvalitní odsávačka mléka.

Duševní a sociální vývoj

Ve druhém měsíci se dítko nevyvíjí pouze fyzicky, ale také po duševní a společenské stránce. Kojenec má opravdu vše „v merku“ – může se koukat koutkem oka a jeho oči se pohybují současně za předměty, které zpozoruje. Dokáže zaostřit na blízké předměty a zajímá se o hrany a křivky. V reakci na váš hlas otáčí hlavu doleva nebo doprava a reaguje na vysoké tóny

V druhém měsíci na vás čeká také vytoužený úsměv, kterému se říká i sociální úsměv. Dítko už umí používat různé druhy pláče, aby upozornilo na různé základní potřeby, výjimkou nejsou ani hrdelní zvuky a snaha zapojit se do konverzace. S tím souvisí jejich potřeba komunikace – zatím to umějí jen pláčem, smíchem nebo broukáním. O to usilovněji se však snaží a budou si takto „povídat“ s každým, kdo o to bude stát. 

Bez čeho se v druhém měsíci neobejdete?

Ačkoliv už má miminko určitě svou základní výbavičku, do které patří také kočárek a lehačka, neuškodí připomenout si, co další budete rozhodně potřebovat. 

Pokud s miminkem rádi cestujete, přijde vám vhod cestovní postýlka, kterou jednoduše složíte a převezete, kam zrovna budete potřebovat. Ve druhém měsíci využijete také dětskou podložku, na kterou můžete položit dítko na bříško, aby si trénovalo zvedání hlavičky a posilovalo tak krční svaly.

Jednou z nejdůležitějších součástí výbavy je také šátek nebo nosítko. Díky němu můžete mít své miminko stále u sebe a na hrudi, což kojenci přímo zbožňují. Uklidňuje je teplo vašeho těla a tlukot srdce, nošená dítka jsou méně úzkostlivá a plačtivá a vy máte díky nosítku svobodu a volné obě ruce. V druhém měsíci prckovi neuškodí – ale naopak prospěje – procházka na čerstvém vzduchu. Vždy však dbejte na to, aby bylo miminko v teple – zabalené ve fusaku a ideálně i v dece, díky čemuž bude váš malý poklad v teple a spokojený.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com