Ve třetím měsíci se má vaše miminko již čile k světu a jeho osobnost se vám začíná takřka formovat před očima. Už vám tolik nepůsobí potíže porozumět jeho „řeči“. Najednou přesně víte, proč pláče a intuitivně vycítíte jeho potřeby. Prcek se už zkrátka naučil, jak na vás. Po dvou společných měsících nemusíte spoléhat na rady okolí a moc vás toho nezaskočí. S děťátkem jste se spolu sžili a jste sehraná parta. Víte však, co vás v tomto období čeká a jakou součást výbavy budete potřebovat?

Vývoj miminka ve třetím měsíci

Ve třetím měsíci života roste miminko jako z vody a jeho vývoj se začíná urychlovat. Vesele se na vás směje, brouká si a na váš hlas reaguje úsměvy. Známých hraček se začíná zvědavě a zatím ještě neobratně dotýkat a pokud něco uchopí, drží to pevně v ručkách. Prcek v tuto dobu prospí v průměru 10 hodin denně a už umí zvednout hlavičku a držet ji téměř zpříma. Také se umí ze zad překulit na bříško. Výrazně se také rozvíjí schopnost používat ručičky a spolu s nimi také hmat. V tomto období je opravdu důležité mazlení a laskání a hra s příjemnými hračkami.

Pokrok zaznamenáte také v duševním a společenském vývoji. Váš malý poklad dobře rozeznává známé věci, snadno uhodne, odkud pochází zvuky a ohlédne se jejich směrem. Otáčí hlavičku za předměty a soustředí se na ně a dokonce může sledovat daný předmět oběma očima a zaostřit na jeho rohy a hrany. Moc dobře si také uvědomuje, kdo je v jeho životě důležitý a začne vyžadovat zvýšený kontakt. Na lidi kolem sebe se bude více smát a začne si vybírat své oblíbence. Kdykoli uslyší váš hlas, začne si pobrukovat, kopat nožičkama a mávat ručičkama. 

Je proto obzvlášť důležité, abyste na něj neustále mluvili, a to i tehdy, kdy zrovna nejste v jeho zorném poli. V tuto dobu už můžete začít miminku číst. Ideální jsou pohádky, při kterých se snažte často měnit tón hlasu a intonaci. Důležitá je také slovní stimulace, která dítku dodá dostatek podnětů a výrazně se podepíše na jeho pozdějším vývoji. Věděli jste například, že podle nedávné studie jsou děti, které měly dostatek slovní zásoby již od třetího měsíce života, v pozdějším věku inteligentnější a lépe se učí?

Co budete v tomto období potřebovat?

Jelikož se zkracuje doba, kterou miminko prospí a stráví v postýlce, a čas bdělosti se naopak prodlužuje, věnujte dostatek času stimulaci psychomotorického vývoje miminka. Hodně na malého nezbedu mluvte, zpívejte mu a ukazujte mu nejrůznější hračky – vhodné jsou například hrací deky a podložky nebo plyšové hračky pro rozvoj hmatu. 

Pokud seznamujete prcka s okolím v zimě, musí být v teple a pohodlí – vhod vám tedy přijdou deka a fusak. Jestliže jste si dosud nepořídili nosítko, je nejvyšší čas to napravit. Během výletů vám totiž umožní mít obě ruce volné a dítko stále u sebe. Strava miminka je nadále plně mléčná, odsávačka mléka vám v tomto případě pomůže s odsáváním a uchováváním mléka pro pozdější potřebu, pokud zrovna nebudete moct v danou chvíli kojit. Pomalu byste se také měli poohlížet po zábraně do dveří, protože vás brzy čeká chvíle, kdy se dítko začne batolit a bude chtít prozkoumávat okolí na vlastní pěst.


Zdroj obrázku: Zopa