Váš malý poklad roste jako z vody, čas rychle utíká a najednou je tady čtvrtý měsíc. V tuto dobu se miminko učí kromě hlavičky ovládat také zádíčka, více reaguje na nové podněty a vynucuje si veškerou vaši pozornost. Zatímco leží na zádech, hraje si s ručkama, do kterých chytá vše, co se k němu přiblíží. Zatím pouze čtyřmi prsty bez použití palce a s velkým úsilím vše v dosahu strká do pusinky k ochutnání. Pojďme se spolu podívat na to, co vše vás spolu ve čtvrtém měsíci čeká a jakou výbavu budete rozhodně potřebovat.

Vývoj miminka ve čtvrtém měsíci

Ačkoli s vámi ještě nějakou dobu nebude prcek sedět u stolu, už s vámi může sedět v lehátku či dokonce na pohovce v obložení polštáři – vždy tak, aby byl opřený v úhlu 45 stupňů a záda měl hezky rovně. Pomalu se také blíží doba zeleninových příkrmů a koncem čtvrtého měsíce se může objevit první zoubek. Možná vás překvapí ztráta vlásků, se kterými se miminko narodilo. Ve čtvrtém měsíci se začínají obměňovat za nové a často se změní také jejich barva, kterou může a nemusí doprovázet i změna barvy očí.

Ve čtvrtém měsíci je už mimčo vnímavější a věci, které vidí, začíná chápat i rozeznávat, což vám dá vědět svou reakcí a hlasitým smíchem. Nachází se zrovna ve věku, kdy dává přednost vám, nicméně ještě není úplně znepokojené cizími lidmi. Jeho pozornosti neuniknete ani vy, ani jeho ručičky, se kterými si bude neustále hrát, zkoumat je, ohýbat i ochutnávat. Do pusinky však nebude strkat jen prstíky, ale také vše, co mu přijde pod ruku. Ústa jsou v tomto období vývoje opravdu důležitým poznávacím nástrojem, díky kterému malý zvědavec porozumí tomu, co vidí. Mějte proto v jeho okolí jen takové hračky, které jsou zdravotně nezávadné.

Brzy také zjistíte, že miminko v tomto období nemá rádo samotu a po delší chvíli, kdy je samo, začne křičet a dožadovat se vaší společnosti. Začne být také více „upovídané“, často vykřikne radostí a zpravidla už dokáže měnit výšku hlasu i jeho hlasitost podle nálady.

Bez čeho se ve čtvrtém měsíci neobejdete?

Na jídelní židličku to sice ještě nevypadá (ačkoli vám nic nebrání v jejím dřívějším pořízení), nicméně k částečnému sezení i polehávání vy i prcek oceníte lehačku. V té může dítko odpočívat a pozorovat veškeré dění kolem. Kromě klasických lehátek jsou na trhu i takové, které jemně vibrují a vydávají melodie. Některé mají možnost zavěšení hrazdičky s hračkami, po kterých bude malý nezbeda natahovat ručky. 

V tuto dobu je ideální pořízení hrací podložky, na které může děťátko polehávat a učit se přetáčet. Protože bude všechny hračky ochutnávat, mějte v jeho dosahu třeba plyšové hračky, které hravě vyperete. No a protože se blíží čas krmení z lahve a příkrmů, není na škodu poohlédnout se po nějakém tom bryndáku – skvělou volbou je silikonový, který se snadno čistí a je zdravotně nezávadný.


Zdroj obrázku: Zopa