Jako malé miminko nemělo s vaničkou a koupelí problém, ale jako starší začíná protestovat a odmítá se koupat? Touto situací si prošlo velké množství rodičů. Obvykle za to může buď strach z vody nebo naopak to, že dítě bere večerní koupel jako nepříjemnou povinnost. Jak zvládnout situaci, kdy je večerní koupání stres pro všechny zúčastněné?

  1. Zvyk je železná košile

Děti potřebují pevný režim. Měli by mít pevně stanovenou dobu, kdy jí či chodí spát a časem se jasně naučí, že se blíží daná hodina a co bude následovat. To stejné platí i v případě koupání. Pokud mu dáte pevný řád a přesný čas, dítě ví, co se bude dít. Některým rodičům se osvědčilo mít vypracovaný denní plán, který mohlo mít dítě na očích.

 

  1. Motivace je důležitá

Nikdy není moc brzo s dítětem mluvit. Můžete mu poutavou formou vysvětlit, proč je hygiena důležitá a co by se mohlo stát, kdyby se pravidelně nedodržovala. Najděte nebo si vymyslete například pohádky nebo příběhy o lidech či zvířátkách, co se příliš nemyli a používejte je jako příklad.

 

  1. Přidejte zábavný element

Většinou děti protestují proti koupání, protože je to jednoduše povinnost a nuda. Můžete vyzkoušet foukací bubliny ve vaničce nebo si hrát s hračkami v kyblíku s mýdlovou vodou, a to ještě předtím, než se pokusíte koupat. Vaše dítě si tak začne spojovat vanu se zábavnými aktivitami. Existuje velké množství různých hraček do vody, které zpříjemní koupání. Také pomůže přidat trochu jedinečnosti – například veselý ručník s kapucí, který se používá jen při koupání doma v koupelně.

 

  1. Odbourejte strach z vody

U některých dětí figuruje strach z vody. Pokud je to i váš případ, zkoušejte malé krůčky. Do vany můžete položit protiskluzovou podložku pro batolata, nebo na dno nalepit protiskluzové nálepky, aby sezení ve vaně vaše dítě děsilo méně.