Velký jídelní stůl je odjakživa symbolem rodinného souznění a místem, kde se všichni členové po dlouhém dni mohou sejít a odpočinout si ve společnosti jeden druhého. Smutná realita je, že mnoho rodin kvůli časovému presu společně večeřet nestíhá nebo místo konverzace preferují televizi či telefon. Je společné stolování tradice, která patří do minulého století, nebo má v naší společnosti pořád místo? Přečtěte si 5 důvodů, v čem společné večeře mohou být prospěšné pro vás i vaše děti.

 

  1. Sounáležitost odmala

Zasednout ke společnému stolu je důležitý krok v životě každého dítěte. Kdy je na to ideální čas? Díky nastavitelným jídelním židličkám lze dítě přesunout k velkému stolu již od doby, kdy se začíná s příkrmy. Pokud však toužíte do rituálu společného stolování zasvětit dítě dříve, mnoho židliček nabízí možnost dokoupení novorozeneckého setu, a tak může miminko být s vámi u stolu od narození. Od mala tak bude vědět, že se stoluje společně a dá mu to pocit sounáležitosti s rodinou.

 

  1. Základy etikety

Naučíme-li dítě společnému stolování, bude to v budoucnu vnímat jako normu. Vyhnete se tedy problémům ve starším věku, kdy dítě začíná rebelovat. Zároveň mu odmala vštípíte základní etiketu – že se nemluví s plnou pusou, neodbíhá se od stolu, sedí se rovně, s jídlem se nehraje či se neošklíbá nad určitým typem pokrmů. Starší děti pak můžete naučit, jak se správně zachází s příborem, které talíře patří ke kterému jídlo apod. Základy etikety se v životě nikdy neztratí a možná je dítě v budoucnu zhodnotí s přáteli nebo při pracovních příležitostech.

 

  1. Rituály jsou pro děti důležité

Děti mají v oblibě stereotypní chování, protože potom přesně vědí, co mohou čekat. Před jídlem se dá vytvořit mnoho rituálů, které se společným stolováním souvisí. Může to být například nachystání talířů, příborů, prostírání či dekorace stolu. Těmito činnostmi děti připravíte na to, že bude následovat jídlo, na které se potom budou plně soustředit. Podobné zvyky mají podle expertů pozitivní dopad na stravovací návyky v dospělosti.

 

  1. Zdravější stravování

Děti mají tendence napodobovat rodiče a starší sourozence. Máte tedy jedinečnou šanci jim vštípit osobním příkladem, že jíst zeleninu, ovoce a zdravé věci je normální a prospěšné. Občas to možná bude vyžadovat, aby celá rodina snědla brokolici, hrášek nebo jinou potravinu, která není u dětí příliš populární. Rozhodně je to ale lepší způsob, než se tato jídla snažit dostat do dětí „po zlém“.

 

  1. Lepší vztahy pro celou rodinu

Společnou večeří nedáváte jen dobrý příklad svým dětem, může z toho totiž těžit benefity celá rodina. Odborníci se shodují na tom, že rodiny, které spolu pravidelně večeří, mají více utužené vztahy a fungují ve větší shodě. A to platí jak o dětech, tak i o vztahu mezi rodiči.