Zvýšenou tělesnou teplotou nám tělo signalizuje, že se v organismu něco děje. Horečka není sama o sobě nemocí, pouze příznakem – i tak bychom jí ale měli věnovat dostatečnou pozornost. Tím spíše, pokud zrovna trápí miminko či malé dítě. A protože se u svých malých lásek setkáte s touto nepříjemnou obtíží vcelku často, je dobré vědět, jak prckovi ulevit a horečku snížit a kdy je na čase vyrazit k lékaři.

Co je to horečka a jaké jsou její příznaky?

Horečka není sama o sobě nemocí, ale pouze reakcí imunitního systému, který se chce co nejrychlejší a nejpřirozenější cestou vypořádat s napadením organismu třeba viry nebo bakteriemi. Zjednodušeně řečeno pomáhá odstranit z těla to, co tam nepatří. Je přirozené, že se jako maminka o svého drobečka bojíte, není však potřeba panikařit. Naopak se snažte dítko podpořit a zajistit, aby se v těchto chvílích cítilo co nejlépe.

Normální tělesná teplota se u dítěte mění s věkem a jeho fyzickou aktivitou, ale také denní dobou. Kojenci mají vyšší teplotu než starší děti, u dětí i dospělých je teplota nejnižší ráno a nejvyšší večer. Za zvýšenou teplotu se považuje naměřená tělesná teplota mezi 37 a 38 stupni Celsia, za horečku pak teplota vyšší než 38 stupňů Celsia. A jaké jsou příznaky horečky? Nejčastěji se jedná o náhlou změnu chování, častější pláč, nechutenství k jídlu, pocity žízně, zrychlené dýchání, suchou kůži, horké tvářičky a průjem u menších dětí.

Jak dítěti změřit teplotu?

Teplotu měříme prckovi vždy kvalitním teploměrem. Těm rtuťovým už dávno odzvonilo, dnes se používají digitální kontaktní teploměry i bezkontaktní teploměry, a ať už se rozhodnete pro kterýkoli, vždy dbejte na to, aby měl vámi zakoupený teploměr řádný certifikát. U novorozenců a kojenců se měří teplota zpravidla v konečníku, kde bývá o půl stupně vyšší než v podpaží. V takovém případě je nutné teploměr před samotným měřením potřít vazelínou nebo olejem, aby nebylo měření pro miminko bolestivé. 

U větších dětí, které už spolupracují, je možné měřit teplotu standardně v podpažní jamce. Teplotu je možné měřit také v uchu, k tomu je ovšem potřeba mít ušní teploměr. Při rozhovoru s lékařem pak vždy hlaste, kde byla teplota měřená.

Horečku snížíte léky i zábaly

Základem péče o dítko trpící horečkou je klidový režim. Nechte svou malou lásku v klidu odpočívat, pravidelně doplňujte tekutiny (vhodné jsou teplé bylinkové čaje) a dítko kontrolujte. Léky pak volte podle věku malého pacienta. Paralenové čípky jsou vhodné už od narození, ibuprofen ve formě sirupu nebo tabletek až od šestého měsíce – nepodávejte ho však dítěti, které je dehydratované a zvrací. Stejně tak se vyhýbejte aspirinu, který může vyvolat tzv. Reyův syndrom, smrtelně nebezpečné onemocnění. Používejte jeden zvolený lék a často a krátce větrejte místnost.

Pomoct si můžete také zábaly na zchlazení, které používaly i naše babičky. Postup je jednoduchý – malého pacienta zabalte do osušky, kterou jste předtím namočili do vlažné vody o ideálně 18 stupních Celsia. Zabalte pouze hrudník a břicho, nohy musí být odkryté, a nechte dítko v zábalu alespoň 10 až 15 minut. Opakujte podle nutnosti, po celou dobu dbejte na přísun chlazeného nápoje a teplotu v místnosti udržujte ideálně na 24 stupních Celsia. Po sundání zábalu nechte dítko odpočinout jen lehce přikryté a teplotu znovu změřte po 20 minutách. 

Miminka zábaly netrapte a raději je omývejte ve vaničce vlažnou vodou, která by měla mít ideálně 29 stupňů. Pomalu omývejte trup a končetiny po dobu přibližně 15 minut, teplotu v místnosti udržujte na 24 stupních a pokud se miminko začne třást, proceduru ukončete. Důležité jsou také kvalitní a prodyšné peřiny a polštáře, v kterých může pokožka miminka dýchat.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com