Přebalování miminka se nevěnuje zdaleka tolik pozornosti jako předporodní přípravě nebo problematice kojení. Většinou si vystačíte s názornou ukázkou dětské sestry na poporodním oddělení a pak už je to jenom o cviku. Nebo ne? I když by se mohlo zdát, že na přebalování nic složitého není, je dobré si udělat malý průzkum trhu a zjistit, co všechno se v souvislosti s přebalováním budete potřebovat. My jsme ho udělali za vás a dnes vám prozradíme, jak dítě správně (a hlavně snadno a rychle) přebalit.

Udělejte si v tom systém

Říká se, že dobře prospívající miminko by denně mělo počůrat minimálně osm plen. Z toho vyplývá, že vás přebalování čeká co tři hodiny. Stejný interval by se měl dodržovat i mezi kojeními, takže nejlepší bude, když mimčo přebalíte vždy před jídlem. Ostatně to vám nejspíš poradí i v porodnici. Ale vlastně to dává celkem smysl. Kdo z vás by chtěl sedět u večeře s mokrým zadkem? Zároveň si tím vytvoříte malý rituál, který miminka tak milují. Uvidíte, že za chvíli si váš drobeček přesně bude pamatovat, že po přebalení přijde krmení. Tím pádem bude přebalování i líp snášet.

Připravte si manipulační prostor

Pokud vám to doma prostor dovolí, pořiďte si přebalovací pult nebo přebalovací komodu. Výhodou je hlavně jejich pohodlná výška (vaše záda vám budou vděčná) a dostatek úložných prostor, takže všechny propriety potřebné k přebalení budete mít hned po ruce. Jestli ale doma nemáte místa nazbyt, úplně si vystačíte s přebalovací podložkou, kterou můžete umístit na pračku, na postel, na gauč nebo kdekoli vám to bude připadat praktické.

Náš tip: Na přebalovací podložku navlékněte ještě pratelný bavlněný potah, který nebude miminko tak studit. Ideálně pořiďte rovnou dva, ať je můžete střídat, když jeden bude v prádle.

Kromě přebalovacího místa budete potřebovat tuto základní výbavu:

Jdeme na to

Ze všeho nejdřív se ujistěte, že máte po ruce všechno, co budete při přebalování potřebovat. Jakmile totiž položíte miminko na přebalovací plochu a vysvlečete mu plínečku, už nikam nebudete moct odběhnout.

Když je všechno ready, je čas zjistit na čem jste. Jestli je jenom načůráno, můžete si oddechnout a v duchu zajásat nad malou výhrou. Nic hrozného vás tentokrát nečeká. Stačí vyhodit počůranou plínu a vyměnit ji za novou. Taky doporučujeme nechat “spodek” trochu provětrat. Můžete ho otřít suchou látkovou plenou nebo chvíli potrénovat polohu na bříšku a nechat ho oschnout jen tak na vzduchu. Vždyť malé miminko je v plíně dvacet čtyři hodin denně, tak vám bude za tu chvilku volnosti moc vděčné.

Jestli jste z těch, kteří trpí na opruzeniny, tak použijte vhodný krém. Co se výběru krému na opruzeniny týká, je to individuální. U nás vede dětský krém od Sebamedu. Vyzkoušejte, co vám bude sympatické a uvidíte, co na to prcek. Co vyhovuje jiným, nemusí vyhovovat vám, takže zkoušejte, testujte a objevujte.

No a teď už jde do tuhého. A to doslova. Když zjistíte, že vás čeká víc než jen počůraná plena, postavte se k tomu čelem. Ale ne, teď vážně. Vůbec nic na tom není. Jen místo větrání zahájíte mycí fázi. Můžete sice použít vlhčené ubrousky, ale pokud jste doma, přikláníme se spíš k variantě mytí zadečku pod tekoucí vodou. Klidně bez mýdla. Pro dětskou pokožku je to mnohem šetrnější a umytí je důkladnější. Navíc je tento způsob hygieny určitou prevencí vzniku opruzenin. Někde napůl cesty mezi vodou a ubrousky je použití čistícího oleje, který jednoduše nanesete na ubrousek a nečistoty tím setřete. A jedna důležitá poznámka – malé slečny otírejte zásadně zepředu dozadu.

Skórujte do koše

Připravte se na to, že použitých plen budou kvanta, takže je lepší pořídit si na ně speciální nádobu, kterou postavíte hned vedle přebalovacího místa. Dobrou službu udělá úplně obyčejný kbelík s víkem. To bychom to ale nebyli my, abychom tu neměli nějakou perličku navíc pro fajnšmekry. Tak třeba koš Sangenic Simplee od Tommee Tippee má uvnitř antibakteriální fólii, která zařídí, že zápach i všechny bakterie zůstanou uvnitř. A to se vyplatí.

Tak to vypadá, že máme přebaleno. Ani to nebolelo, že? A nebojte, i když se vám to ze začátku nedaří a připadáte si neohrabaně, tak platí, že cvičení dělá mistra. Uvidíte, že po šestinedělí to budete zvládat i se zavázanýma očima. Teď ještě naučit to ty tatínky :)

A jestli už vás to nekonečné přebalování nebaví, naučte prcka chodit na nočník.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com