Dětská dečka je jednou ze součástí výbavičky pro miminko, kterou využijete na tisíc procent. Využít se dá na mnoho způsobů – přikryje, zahřeje, ochrání, podloží, zastíní a udělá parádu. A když si ji navíc sami vyrobíte, budete z ní mít ohromnou radost i vy. Způsobů, jak dětskou deku vyrobit, je několik. Ty nejlepší a nejnázornější návody najdete v dnešním DIY článku.

Jednoduchá bavlněná dečka

Jestli si rozumíte se šicím strojem, můžete si doma vyrobit jednoduchou bavlněnou dečku. Je to rychlovka, kterou zvládne i úplný začátečník. Jak na to?

  • Nejdřív si vyberte ten nejkrásnější vzor a kombinaci látek, u kterých budete vědět, že si je vaše miminko na první pohled zamiluje.

  • Z vybrané látky si vystřihněte dva díly. Ideálně stejné, takže si při stříhání dejte záležet!

  • Kusy látky nejdříve přeložte lícovými stranami k sobě.

  • Přišpendlete je k sobě (důležité je však nešpendlit blízko kraje).

  • Po celém obvodu budoucí deku prostehujte a následně prošijte. Nezapomeňte vynechat otvor pro obrácení.

  • Vyndejte stehování a deku obráťte do lícové strany (před obrácením zastřihněte rohy). Otvor můžete zašpendlit.

  • Deku si narovnejte a otvor zašijte.

  • Radujte se z nové dečky pro miminko.


Náš tip: Udělejte si z vaší dětské deky takzvanou deku napadací. Stačí do její horní části z každé strany upevnit šňůrky nebo stužky, pomocí kterých přivážete deku ke sporťáku. Deka tak z dítka nespadne ani v tom nejdivočejším terénu.


Vlastnoruční výroba dětské deky je pro vás zatím vyšší dívčí? Ale to přece vůbec nevadí. Krásné a originální dečky pro miminka seženete z pohodlí gauče i na našem e-shopu. V naší nabídce najdete deky bavlněné, vlněné, bambusové nebo sametové.

Pletená přikrývka

Už dávno neplatí, že pletou jenom babičky. Ťukání jehlic může být účinnou relaxační metodou i na mateřské dovolené. Obzvlášť pokud je vaším záměrem roztomilá dětská dečka. Na stránce pleteni-navody.eu najdete spoustu pletací inspirace. Naše srdce si získala jednoduchá, diagonálně pletená dečka. Pokud fandíte severskému stylu, bude se určitě líbit i vám.

Háčkovaná kráska

Háčkování zažívá v posledních pár letech renesanci. Pokud tenhle trend dostihl i vás, pak je vlastnoručně uháčkovaná deka pro miminko tou pravou výzvou. Jestli vás však háčkování prozatím úplně minulo, můžete si úplné základy osvojit třeba ve video návodech na Youtube. Odtud je to k dětským ručně háčkovaným dečkám už jen krůček.

Už jste začali?

Pokud jste se do výroby dětské deky pustili po hlavě, držíme palce, ať vše vyjde podle vašich představ. S vašimi hotovými výrobky se nám můžete pochlubit třeba na našem Facebooku.

A protože dětskou dekou to nekončí, přinášíme vám spoustu další inspirace na domácí tvoření. Můžete si vyrobit třeba klip na dudlík, hrazdičku pro miminko nebo ušít bryndáček.


Zdroj fotografie: Depositphotos.com