Spolu s létem neodmyslitelně přichází nejen teplo a slunečné počasí, ale také nebezpečí úžehu, který může obzvlášť u malých dětí skončit až fatálně. Přehřátí organismu, horečky, nevolnost spolu se zvracením a spálená pokožka – to všechno jsou příznaky, které se často objeví až se zpožděním několika hodin. Pokud budeme dodržovat pár jednoduchých rad, ochráníme před ním nejen sebe, ale především naše nejmenší. Jak ho však rozeznat od úpalu a vyléčit, pokud je už pozdě?

Úžeh není totéž co úpal

Kočárek Quest s letním sezení


Úžeh je velmi často zaměňován s úpalem a ačkoli za obojím stojí vysoké teploty a slunce, oba zdravotní problémy se od sebe liší. Úpal vzniká přehřátím organismu při

Naopak u úžehu se jedná o přehřátí mozku, které je způsobené přímým slunečním zářením – i proto se mu někdy říká sluneční úpal a často se objevuje právě v kombinaci s úpalem.  Příznaky se od přehřátí příliš neliší, objevují se ale se zpožděním až několika hodin.  dlouhodobém pobytu v prostředí s vysokou teplotou. Nebezpečí jeho vzniku roste spolu se zanedbáváním pitného režimu. Laicky řečeno, úpal dostaneme, pokud se nacházíme po delší dobu v horku a málo pijeme. Pokud má totiž tělo málo tekutin, nemá nám z čeho tvořit pot, který by nás ochlazoval. Organismus se začne neúměrně zahřívat a zareaguje nevolností, zvracením, bolestmi hlavy, horečkou a zrychleným tepem

Jak se vzniku úžehu vyvarovat?

Riziko vzniku úžehu snadno snížíte, pokud budete dodržovat několik jednoduchých bezpečnostních opatření. Vyhýbejte se sluníčku mezi jedenáctou a druhou hodinou,

 dávejte dětem pokrývku na hlavu, vlásky namáčejte a hlavně dodržujte pitný režim. Pokud jste zrovna na dovolené a váš malý neposeda by nejraději vyrazil k vodě, zabavte ho jinak – třeba společenskou hrou, hračkami, omalovánkami nebo předčítáním knihy. 

Letní vložky do autosedačky BreezeBěhem cestování autem si dejte pozor na příliš vysokou teplotu a nebojte se zapnout klimatizaci nebo alespoň větrat. Do auta dětem pořiďte sluneční clonu. Skvělým parťákem na letní cesotváí autem jsou pak prodyšné vložky do autosedačky Breeze. Díky funkci Air Flow se děťátko mnohem méně potí a pot nezůstává na těle.

Během procházek s kočárkem nezapomeňte doma slunečník s UV filtrem a poslouží vám také sluneční clona. Skvělé jsou také letní sety ke kočárkům jako je Stay Cool od Britax Römer, vzdušné sedátko od Joolz nebo letní stříška od Bugaboo.

Velmi praktický nejen na léto je pak kočárek Quest od Zopy. Ten má letní sezení rovnou v základní výbavě. Na letní sedátko se pak v zimních měsících připne neprodyšná vložka a děťátko bude hezky v teple. 

První pomoc při úžehu

Nejčastějšími pacienty, které úžeh postihuje, jsou novorozenci a kojenci, a to proto, že ještě nemají vyvinutou termoregulaci těla. Důležitá je okamžitá léčba – neléčený úžeh může totiž poškodit mozek, srdce nebo ledviny, silná forma úžehu může způsobit dokonce zánět mozkových blan. Příznaky úžehu jsou snadno rozpoznatelné a řadí se mezi ně především horečka, zvracení, závratě, bolesti hlavy a spálená kůže. Často se však objeví až po několika hodinách, kdy bylo dítko na sluníčku, například v noci během spánku.

Důležitá je rychlá první pomoc, kterou je okamžité snížení tělesné teploty. Prcka tedy ihned přesuňte do chladné místnosti, kde ho svlečte a uložte do polosedu s podepřenou hlavou. Jelikož hlava odvádí z těla až čtvrtinu tepla, nejrychlejším způsobem snížení horečky jsou studené obklady. Tělo malého pacienta můžete chladit i vlažnou vodou – nikdy ne moc studenou, která by mohla dítě uvést do šoku. Tímto postupem se snažte srazit teplotu pod 38 stupňů. 

Druhým krokem je hydratace. Pokud je tedy dítko při vědomí, podávejte mu tekutiny, ideálně pak v podobě minerálek a iontových nápojů. Podobný postup platí i u miminek, kterým v lahvi podávejte chladnou vodu. K úplnému vyléčení pak vede nejsnazší cesta brzkým příchodem do nemocnice, kde pacientův stav okamžitě vyřeší.

Zajímá vás téma cestování s dětmi? Tak se koukněte na další články z tohoto seriálu. Třeba o létání s miminkem nebo o letních vychytávkách do auta.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com