První měsíce života dítěte utečou jako voda a najednou je čas začít mu do jídelníčku kromě mléka zařazovat i další potraviny. Teprve při podání první lžičky s příkrmem si mnoho rodičů uvědomí, že je to pracnější, než si mysleli.

V úplném začátku se dítě s pevným jídlem teprve seznamuje. První porce by proto měla být dobře stravitelná zelenina rozmixovaná do hladka. Mně se osvědčila u obou dětí mrkev povařená v trošce vody nebo na páře (zachová si tak více vitamínů). Stejně tak může být prvním jídlem cuketa, dýně nebo třeba květák.

Nádobí, bryndák, židlička Zopa

U počátečních příkrmů je lepší zeleninu před mixováním doplnit troškou tekutiny, převařenou vodou, vývarem nebo mateřským mlékem, díky kterým bude hotová kaše jemnější. Doporučuje se také přidat do zeleninových příkrmů pár kapek oleje, protože některé vitamíny jsou rozpustné jen v tucích. Pomocníkem, který usnadní přípravy prvních jídel a jejich uchování, je určitě kvalitní mixér.

S ovocem u miminek počkejte

Když si dítě zvykne na polykání řídké kaše, můžeme mu postupně podávat i hustší jídla, případně směs nemixovat plně dohladka. S podáváním celých kusů ovoce bychom měli počkat, až bude dítě opravdu dobře ovládat kousání a polykání, jinak by se mohlo začít dusit. Zkušené maminky doporučují začít se zeleninou, protože když dítě ochutná sladké ovoce, do zeleniny se mu pak už tolik nechce. Zavádění příkrmů je proces trvající měsíce. Pokud nechcete po každém jídle dítko převlékat, pořiďte malému jedlíkovi velký bryndák. 

Zpočátku bude množství příkrmu, které dítě přijme, dost malé. Proto není potřeba vařit velké porce. Jedna středně velká mrkev vystačí jako příkrm na tři dny. Dá se mluvit o štěstí, když v prvních dnech dítěti do žaludku dostanete aspoň několik lžic. S motivací k jídlu může pomoci veselé nádobí

Jak příkrmy skladovat

Podušená zelenina by v čisté, ideálně sterilizované, uzavíratelné nádobě měla v lednici dva dny bez problému vydržet. Neschovávejte již načaté porce. Jídlo je po kontaktu s dětskými slinami náchylnější na zkažení. Ideální pro uchovávání porciček jsou malé misky, zásobníky na sušené mléko nebo tvořítko na led.

Silikonové misky Done By Deer

Jídlo pro mrňouse na cestách

Pokud se chystáte na celodenní výlet, nebo víte, že v době oběda prostě vždy nestihnete být doma u stolu. Mějte po ruce silikonové misky, ve kterých si jídlo můžete vzít i na výlet. Skvělé jsou silikonové misky od Nuvity, kterými neproteče ani polívka a navíc se po snědení jídla dají složit a zabírají minimum místa. Nebojte se používat mražák. Uvařte pořádný domácí vývar a rozdělte ho do několika misek, které jednoduše zamrazíte. Stejně tak můžete postupovat, když připravíte hrnec ovocného pyré nebo různé směsi masa a zeleniny. Někdo hotové příkrmy zavařujeto zabere víc času. Nezapomeňte hlavně každou porci důkladně označit datem výroby. Zmražené jídlo neskladujte déle než dva měsíce.

Abyste na výletech nemuseli shánět, kde vám jídlo pro mrňouse ohřejí, doporučujeme pořídit si termosku na jídlo. Pokrm si už doma ohřejte na požadovanou teplotu. Hlad vás tak nikdy nezastihne nepřipravené :-)

Přemýšlíte, kde budete dítko krmit? Koukněte na výběr jídelních židliček.