Sotva se trochu ochladí, začíná sezóna nachlazení. I když se u dětí snažíme o zdravé stravování plné vitamínů, otužujeme je a správně oblékáme, rýmě nebo kašli stejně většinou neutečou. Přečtěte si,  jak dětem ulehčit stonání, když už na ně nemoc zaútočí.

Myslete na pitný režim

V první řadě je dobré myslet na to, že dítě potřebuje dostatek tekutin, aby se s infekcí rychleji vypořádalo. U miminek je vhodné častější kojení, nekojené děti by měly pít neslazený bylinkový čaj vhodný pro jejich věk. Abyste měli teplý čaj vždy po ruce, nalijte ho do termosky. Tu pak využijete i při zimním dovádění venku. Krásné a funkční termosky nabízí značky Nuvita, Suavinex nebo Elodie Details.

O podávání léků či doplňků stravy je nutné se vždy poradit s pediatrem.

Se smrkáním pomůže odsávačka nebo zajíček

Největším problémem u klasické rýmy u malých dětí je to, že neumějí smrkat. Nemohou se tak zbavit usazených hlenů, což je pro zničení rýmy zásadní. Doma se nám osvědčila odsávačka hlenů, která se dala připojit na hadici vysavače. Poprvé mi to přišlo příliš brutální, bála jsem se, že tah vysavače může miminku ublížit. Jenže odsávačky jsou udělané tak, aby byl tah regulovaný a přiměřený. Vyzkoušejte si to na ruce, špička odsávačky se sice přichytí, ale není to žádná velká síla.

Tento typ odsávaček je opravdu účinný a nos vašemu dítěti uvolní během pár vteřin. Ještě snazší je používání odsávaček s vlastní baterií, u kterých si vystačíte bez otravné manipulace s vysavačem. To oceníte především na cestách. Odsávejte několikrát denně, miminku to uleví.

Existují také odsávačky, které fungují na principu podtlaku. Vypadají jako jakýsi balonek zakončený trubičkou, dokáží také zbavit hlenů, ale ve srovnání s „odsávačkou na vysavač“ nejsou tak efektivní.

Je užitečné, když se vaše dítě naučí co nejdříve smrkat. U obou mých dcer jsme to zvládli kolem osmnácti měsíců věku díky tomu, že se naučily „dělat zajíčka“. Když dítěti předvádíte, jaké zvuky vydává které zvíře, u králíka nebo zajíce pokrčte nos a vyfrkněte vzduch. Dcery to po nás opakovaly a smrkání pak velmi snadno pochopily. Pro malé děti se příliš nedoporučují kapky do nosu, ale v lékárně se dá koupit solný roztok ve spreji, který také poslouží.

Spánek s rýmou

Největší nesnáze hleny dětem dělají v noci. Nos se ucpává, stékají do krku, kde dráždí ke kašli, a dítě nemůže pořádně spát a budí se. I když jim před spaním nos vyčistíte, hlen se tvoří dál. U dětí do jednoho roku se pro běžné spaní doporučuje lehký náklon postýlky, v době nemoci je to nezbytnost. Díky náklonu budou hleny snáze vytékat a nebudou tolik ucpávat nos a dráždit krk. Matraci nakloníte pomocí klínů.

Další užitečnou věcí jsou zvlhčovače vzduchu, protože suchý vzduch ve vytopeném pokoji může dráždit ke kašli. Dítě se snažíme držet v teple, ale zároveň si tak topením vysušujeme vzduch. Díky zvlhčovači bude nejen noc pro nemocné dítě klidnější.

Autorkou článku je maminka dvou holčiček Petra.

Photo by Pixabay.