Nedokážete si představit, že strávíte několik let doma s dítětem, že třeba tři roky nebudete chodit do práce? Naštěstí žijeme v době, kdy rodiče mají na výběr, zda chtějí na plný úvazek pečovat o dítě nebo současně s výchovou i pracovat. Zákony práci v době mateřské a rodičovské dovolené umožňují, jen je potřeba si dát pozor na určitá pravidla.

Práce u původního zaměstnavatele

V tomto případě je rozdíl, jestli jste na mateřské nebo na rodičovské dovolené. Během mateřské totiž pobíráte příspěvek vypočítávaný z vašeho původního platu. V tomto období sice u stejného zaměstnavatele pracovat můžete, ale na jiné pozici než dosud. V období rodičovské dovolené můžete už pracovat i na stejné pozici, jakou jste vykonávali dříve.

Práce u jiného zaměstnavatele

Pokud chcete během mateřské pracovat u jiného zaměstnavatele, můžete vykonávat i stejnou pozici se stejnou náplní práce jako dosud. Jen musíte mít písemný souhlas od bývalého zaměstnavatele v případě, že váš předchozí i současný zaměstnavatel mají stejný předmět činnosti. Pro práci během rodičovské dovolené už toto omezení neplatí.

Podnikání/živnosťák

Kolik si můžete vydělat

Když pobíráte rodičovský příspěvek, můžete si přivydělat, kolik chcete. Musíte si jen ohlídat počet hodin, kolik dítě mladší dvou let stráví měsíčně v předškolním zařízení. Maximum se od ledna 2020 zvýšilo na 92 hodin, dříve to bylo 46 hodin.

Jak se práce rodičů řeší smluvně

Smluvně se zaměstnání rodičů řeší většinou dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti. Dohoda o provedení práce má omezení, že na ni můžete u jednoho zaměstnavatele odpracovat maximálně 300 hodin za rok. Výhodou je, že pokud odměna nepřesáhne deset tisíc korun měsíčně, nemusí se z ní platit sociální a zdravotní pojištění.

Dohoda o pracovní činnosti je zase omezená tím, že úvazek nesmí překročit 20 hodin týdně. Z odměny se odvádí zdravotní i sociální pojištění. Pokud splníte výše uvedené podmínky, můžete klidně nastoupit i na částečný úvazek.

Víte, jaký rodičovský příspěvek vás vůbec čeká? Přečtěte si na našem blogu.

A pokud už se vám nechce číst o penězích, koukněte se na kočárky pro vaše miminko.

Photo by Andrea Piacquadio