Zvýšená teplota je pro rodiče signálem, že se v těle dítěte něco odehrává. Ne vždycky musíte hned sáhnout po lécích, ale rozhodně vývoj teploty sledujte jako ostříži. Jak a čím změřit dítěti teplotu vám poradíme v dnešním článku.

Zvýšená teplota vs. horečka

Než se budeme věnovat samotným teploměrům a metodám měření, uděláme trochu pořádek v názvosloví. Nejdůležitější je rozlišovat pojmy zvýšená teplota a horečka. Zvýšenou teplotu indikuje teplota do 38 °C. Pokud nenaměříte víc, není potřeba dítku podávat žádné léky. V tuto chvíli bude stačit vyvětrat v místnosti, zvýšit příjem tekutin (vždy podávat nápoje v pokojové teplotě) a vhodně poupravit oblečení dítěte. Klid na lůžku není nutný, ale trochu mírnější tempo běžného fungování není na škodu. Teplota mezi 38 a 38,5 °C je na pomezí. Odborníci doporučují orientovat se podle stavu dítěte. Pokud dítě působí normálně a nevypadá, že ho něco trápí, můžete se chovat stejně jako při zvýšené teplotě. Pokud je ale tato teplota doprovázena evidentním diskomfortem dítěte, je na čase sáhnout do lékárničky. Cokoliv nad 38,5 °C už značí horečku a při horečce se bez léků neobejdete. A pozor, pokud měříte teplotu v zadečku, pro správné určení teploty od takto naměřené hodnoty odečtěte půl stupně Celsia.

Přehlídka teploměrů

Jak a čím měřit teplotu závisí na tom, jaký typ teploměru doma máte a jak starý je váš malý pacient. Nejpřehlednější bude, když konkrétní doporučení a postupy uvedeme u jednotlivých druhů teploměrů.

Lihový teploměr

Klasický sklepávací rtuťák už dnes neseženete, úplně stejně vám ale poslouží lihový teploměr. Takže pokud na staré metody nedáte dopustit, skočte do nejbližší lékárny. Lihový teploměr se stejně jako rtuťový musí před použitím sklepat a naměřenou teplotu si přečtete na analogové stupnici. Teplotu s ním změříte v podpaží, v ústech nebo v konečníku. Délku měření pro jednotlivé metody zjistíte v příbalovém letáku. Obecně se ale doba měření teploty v podpaží pohybuje kolem 10 minut, v pusince kolem 3 minut a v zadečku to zvládnete za pouhé 2 minuty.

Klasický digitální teploměr

Klasický digitální teploměr změří teplotu stejným způsobem jako liháč. Digitální teploměry ale bývají o něco rychlejší než ty analogové. Konec měření vám zahlásí praktický zvukový signál a naměřenou hodnotu uvidíte na přehledném, často i podsvíceném digitálním displeji. Nedočkavci a neposedné děti ocení tzv. rychloběžku, která prozradí výsledek během pár sekund.

Ušní, čelní a bezkontaktní teploměr

Jestli si vaše dítě s klasickým teploměrem moc nerozumí, jděte na to jinak. Pomocí infračerveného záření změříte i tomu největšímu divočákovi teplotu raz dva. Na výběr máte trochu kontaktnější variantu digitálního teploměru, který dítěti přiložíte na čelo, nebo vsunete do ucha. Úplně bezbolestně to pak zvládnete s bezkontaktním teploměrem, kterým můžete miminko nerušeně měřit i ve spánku. Tihle pašáci změří teplotu během vteřiny a mnohdy zvládnou ukládat i historii naměřených hodnot, která vám ulehčí sledování vývoje teploty dítěte.

Dudlík s teploměrem

Nenásilnou a přirozenou formou měření je i měření teploty v dutině ústní pomocí speciálního dudlíku. Ten v sobě má zabudovaný teploměr a po chvíli dudání ukáže na displeji naměřenou hodnotu.

Chci vybrat teploměr -->

Tak ať vám to měří! No, vlastně vám přejeme, ať máte pro teploměr co nejméně využití.

Jak dítě před nemocí chránit a co dělat, když už se doma nějaký ten bacil objeví, si můžete přečíst v jednom z našich předchozích článků.




Zdroj fotografií: Depositphotos.com