Máte doma malé miminko a přemýšlíte, zda je vůbec vhodné letos jet na hory nebo je raději vynechat? Dobrá zpráva je, že i velmi malé děti potřebují ke správnému vývoji dostatek čerstvého vzduchu. A kde je vzduch čerstvější než na horách. Důležité však je, jaká teplota panuje venku. S novorozencem je lepší procházky vynechat, pokud teploty klesnou pod pět stupňů pod nulou. Starší miminka už zvládnou nižší teploty, avšak rozhodně nepodceňujte výběr správného oblečení.

Vrstvení je základBodyčko a capáčky pro první vrstvu

Kojenci ztrácejí teplo rychleji než dospělí. Čím jsou děti menší, tím snáze prochladnou. Nemají totiž ještě utvořené dostatečné tukové zásoby, a tak se zahřívají pomaleji. Ideálním řešením je tak oblečení vrstvit. První vrstva by měla být těsně k tělíčku, aby co nejvíce izolovala. Ideální jsou například bodyčka s dlouhým rukávem. Nejlépe teplo drží klasická bavlna, bambusové vlákno nebo stále oblíbenější merino vlna. Oblíbená pro tyto účely je značka Lodger.

Jako druhou vrstvu použijte svetřík či mikinu. Na nožičky oblékněte teplé punčocháče a ponožky, na ponožky capáčky. Třetí vrstvu můžete vyřešit bundou nebo ideálně kombinézou, u té máte jistotu, že se nikde nevyhrne a 

Kombinéza je skvělá jako zateplovací i svrchní vrstva

miminko zůstane v teple. Zimní outfit doplňte čepicí a rukavicemi. Čepice je perfektní, když ji lze zavázat, miminku tak neklouže do očí.

Existuje ověřené pravidlo, že dítě by mělo mít maximálně o jednu vrstvu oblečení víc než máte vy.

 Nezapomeňte také na zimní kosmetiku pro miminko – v mrazech je potřeba chránit pokožku dítěte.

Kočárek do mrazu

U výbavičky se musí zohlednit, jak hodláte miminko na horách přepravovat. Do kočárku položte na dno teplou podložku, na ní zimní fusak. Přes fusak pak dle potřeby můžete přehodit ještě teplou deku či nepromokavý nánožník, kdyby začalo sněžit nebo foukat.V kočárku před zimou ochrání fusak

Jestli nosíte dítě v šátku či nosítku, není možné použít fusak, a tak se zaměřte, aby mělo hlavně nožičky v teple. Ideální jsou zateplené nepromokavé obaly na nosítko. Také nezapomeňte, že díky těsnému kontaktu s vámi je mu tepleji než v kočárku. Pravidelně tak kontrolujte teplotu na zátylku, zda se nepřehřívá.

Oblečení do autosedačky

Pokud se vydáte v rámci dovolené na výlety a pojedete autem, vždy ho oblékněte podle teploty v autě. Nikdy ale nedávejte dítě do autosedačky, pokud má na sobě zimní bundu nebo kombinézu. Pokud by došlo k havárii, díky silné vrstvě oblečení nebudou bezpečnostní prvky autosedačky pracovat na 100 %, hrozí, že dítě ze sedačky vyklouzne.

Zajímají vás další témata o zimě s miminkem, podívejte se na další články na blogu. 

Fotografie: #lodger