Malé dítě rovná se velké prádlo. A pokud navíc patříte mezi ty, co propadli fenoménu látkových plen, vynásobte si tu velkou hromadu prádla dvěma. Ale ať to zní jakkoliv děsivě, naštěstí dnes žijeme v době praček, sušiček, účinných drogistických výrobků a dalších pomocníků, kteří vás vytáhnou z bryndy.

Co budete prát?

I když se může zdát, že malé a roztomilé miminko moc nepořádku nenadělá, opak je pravdou. Poblinkaná bodýčka a pleny se vám v prádelním koši budou kupit rychlostí blesku. Jakmile dítě povyroste a zavedete první příkrmy, budou dětské oblečky hrát všemi barvami. Později se budete potýkat se zablácenými svršky a odolnými šmouhami od trávy. Ale nebojte, všechno se dá zvládnout. Poradíme vám jak.

Na pracím prostředku záleží

Automatickou pračku už má doma nejspíš každý. Stačí zavřít dvířka, zmáčknout čudlík a máte v podstatě hotovo. Výběr pracího prostředku už ale musíte zvládnout sami. Pro miminka určitě vybírejte speciální šetrné prací prášky a gely, které nedráždí citlivou dětskou pokožku. V obchodě je poznáte snadno, často jsou opatřeny fotkou miminka, nebo je na nich velký nápis “sensitive”. Ani takové označení ale není zárukou dobré snášenlivosti. A jak už to tak bývá, co vyhovuje jiným, nemusí vyhovovat vám. Proto raději nejdřív kupte menší balení a vhodnost výrobku na vlastním dítěti otestujte. Teprve když zjistíte, že je prací prostředek s vaším prckem kompatibilní, můžete začít pokukovat po výhodném XXL balení.

I když se u dítěte objeví červená vyrážka nebo extrémně suchá a šupinatá pokožka, nepanikařte. Prostě vyzkoušejte jiný prášek či gel a obtíže během pár dnů obvykle zmizí samy. Pokud už víte, že máte doma citlivku, doporučujeme rovnou sáhnout po pracím prostředku s přívlastkem “hypoalergenní”.

Beze skvrn

Snem každé maminky je vytáhnout z pračky čistoskvoucí prádlo beze skvrn. Ne vždycky se tuto skromnou touhu podaří naplnit jen tím prachobyčejným vypráním v pračce. Na náročnější skvrny to chce zavolat posily. Na bílé a barevné prádlo přidejte do pračky ještě navíc odstraňovač skvrn (vždy dodržujte návod k použití daného výrobku). Ten se výborně hodí například na bělení látkových plen zažloutlých od dětské stoličky. Osvědčeným produktem je i žlučové mýdlo. Jeho použití je hodně univerzální a hlavně úplně jednoduché. Na navlhčenou skvrnu naneste vrstvu mýdla, promněte, nechte 15 minut působit a hoďte do pračky. Když to nezabere napoprvé, nebojte se celý proces zopakovat. A nakonec pro vás máme jednu takovou perličku. Možná se budete divit, ale skvělý fígl jsou i sluneční paprsky. V létě tak stačí prádlo nechat proschnout na přímém slunci a nehezké flíčky jsou pryč. Máme ozkoušené, že sluníčko si poradí i se špenátem.

Bez bakterií

Alespoň v prvních pár týdnech života dítěte se každá maminka doma snaží udržovat tak trochu sterilní prostředí. Než se miminko osídlí těmi zdravými a prospěšnými bakteriemi a než trochu posílí imunitu, je takové snažení určitě na místě. A právě tady vstupuje do hry tolik nepopulární žehlení. Víte, že byste měla, ale při pohledu na tu kupu prádla v koši se vám pokaždé orosí čelo? Ha, to moc dobře známe. Ale pokud chcete mít absolutní klid v duši, bez žehlení se asi úplně neobejdete, protože pořád platí, že žehlení patří k nejúčinnějším zabijákům nepřátelských bakterií. Na druhou stranu vás můžeme trochu utěšit tím, že žehlení dětského prádla jde docela rychle. Čtvercové pleny a drobná dětská bodýčka vám budou lítat pod rukama.

Náš tip: Při pořizování výbavičky pro nejmenší miminko se zkuste dívat po jednoduchých, nezdobených a nepotištěných svršcích, které vyžehlíte raz dva. Inspiraci ohledně toho, co všechno pro své zlatíčko budete potřebovat, najdete v našem článku První výbavička.

Jděte na to jinak

Pokud se se žehličkou úplně nekamarádíte a nehodláte to měnit ani po příchodu potomka, i pro vás máme řešení. Dnes už je všeobecně známo, že bakterie ničí teplota nad 60 °C, což je teplota, na kterou můžete s čistým svědomím běžné bavlněné novorozenecké prádlo vyprat, aniž byste riskovali jeho poničení. Látkové pleny zvládnou i devadesátistupňový program, který supluje staré známé vyvařování. Tato prací politika by vám tak měla zajistit čisté prádlo bez bakterií. Pořídit můžete i dezinfekci na prádlo, která se přidává přímo do pračky. Ale tady mějte na paměti, že se zase jedná o účinnou chemii, takže může působit na miminko dráždivě.

Náš tip: Jednou za čas nalijte do bubnu pračky litr octa a pusťte naprázdno minimálně šedesátistupňový program. Z pračky by se během pracího cyklu měly uvolnit a odplavit všechny usazené nečistoty.

Tak praní a žehlení bychom měli. A jak jste na tom s vyvařováním lahví, dudlíků a dětského nádobí? Ulehčete si práci sterilizátorem.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com