Odborníci tvrdí, že by dítě mělo spát v součtu až 15 hodin denně. Velká spousta rodičů má ale se svými potomky zcela jiné zkušenosti. Proč se často i z relativně dobrého spáče stane v batolecím období tvoreček, u něhož máte pocit, že takřka nenávidí spánek?

Objevovací fáze

Batole chce žít naplno! Chce objevovat, zkoumat, „tvořit“ i bořit; tolik ho všechno zajímá! Vždyť vše je stále tak nové a díky zvládnutí chůze i bez pomoci druhé osoby snadno dosažitelné. Proč by se tedy najednou mělo toho úžasného dobrodružství vzdát, klidně a tiše ulehnout do postýlky a spát? Batolata jsou také velmi společenská a 

špatně snášejí samotu – odložení do postýlky, odloučení od rodičů a některá i ticho a tmu. U některých dětí je na vině růst zoubků. Celý tento proces je poměrně bolestivý a při ulehnutí do postýlky zesiluje. 

Jak dítě přimět spát?

Nejdůležitější je nastavit rutinu. Nenechejte nic náhodě a nastavte pevný režim s přesně danou dobou, kdy dítě bude chodit spát. 

A to jak přes den, tak i večer. Pokud se dítě bojí být samo, pohodlným pro všechny, může být postýlka s odnímatelným bokem, která bude stát u vaší postele. Přes noc tak na dítě pohodlně dosáhnete a přes den zde můžete v pohodlí počkat, než dítě usne a pak se věnovat vašim záležitostem. Problémy s usínáním a spánkem dítěte lze řešit také pomocí aromaterapie.  S touto metodou ale neexperimentujte sama, raději si nechte poradit od odborníka. Bylinky totiž mohou mít překvapivou sílu. Použít se dá aromalampa nebo vlhká plenka a olej z levandule nebo meduňky. Velkou pomocí může být také předčítání před spaním nebo hrací kolotoč. Při strachu ze tmy obvykle pomáhá plyšový kamarád, který svítí nebo nějaká forma tlumeného nočního světýlka.