To, že nemáte vašeho drobečka vystavovat přímým slunečním paprskům, už určitě víte. Občas se ale stane, že stín je v nedohlednu a cesta pro kočárek se klikatí tak, že se přímému slunci jen těžko vyhnete. A přesně v tu chvíli přichází na řadu sluneční clony. Vytvoří pro miminko instantní stín kdykoliv a kdekoliv. Mají i pár dalších superschopností. A právě o nich bude řeč v našem článku.

Sluneční štít

Sluneční clona má jasný cíl – ochránit dítě před přímým slunečním světlem. Přímé sluneční paprsky jsou pro kojence nevhodné z mnoha důvodů. Miminka se na přímém slunci snadno přehřívají a UVA a UVB záření jsou pro jemnou dětskou kůži mnohem škodlivější, než pro nás dospěláky. Také dětská očička, která v raném věku prochází důležitým vývojem, při častém koukání do slunce trpí. Pokud tedy pořídíte sluneční clonu, zabijete hned tři mouchy jednou ranou.

Upevnění clony je snadné a rychlé. Většinou jsou k dispozici plastové spony, suché zipy nebo šňůrky. Často narazíte i na kombinaci všech těchto prvků. Pokud se během procházky počasí změní, není problém clonu v okamžiku odepnout. K dostání jsou i clony, které se jednoduše dají odhrnout na stranu.

Některé clony dosáhnou od korbičky až k madlu kočárku, jiné slouží pouze jako zakrytí otvoru do korby. I materiál clon se různí. Hledejte prodyšné materiály, které umožňují proudění vzduchu a díky kterým se vnitřek kočárku nepřehřívá. Pro jistotu ale stav vzduchu v korbičce sem tam zkontrolujte.

Trocha soukromí

Sluneční clona spolehlivě ochrání i před okolním prostředím jako takovým. Tlumí zvuky, omezuje dítěti výhled a dělá z korbičky kočárku klidné a útulné místečko. Pokud vaše dítko patří k těm, které venkovní vzruchy spíš stresují a nejlépe se vyspí v absolutním tichu, bude pro vás sluneční clona nezbytnou výbavou na cesty s kočárkem.

Do každého počasí

Kromě ochrany před slunečním svitem poskytuje sluneční clona i ochranu před nepříznivým počasím. Do kočárku nepustí studený vítr, ani déšť. I když počasí nepřeje, nemusíte sedět doma na gauči. Pokud prcka schováte za sluneční clonu, můžete vyrazit kam budete chtít.

Náš tip: Pro případ velkého slejváku mějte po ruce spíš pláštěnku na kočárek. Jedině ta zabrání namoknutí celé korby.

Univerzální použití

Sluneční clona nemusí nutně sloužit jen na kočárku. Kromě hluboké a sportovní korby se výborně hodí i na autosedačku nebo na dětskou postýlku či ohrádku. Zkrátka a dobře ji můžete připevnit vlastně kamkoliv, kde je zrovna vaše dítě, a kde pro něj potřebujete trochu stínu.

Praktická věcička, že? Tak přejděte na nabídku slunečních clon a užijte si slunečné léto.

Nejen sluníčko, ale i otravný hmyz umí miminku pěkně znepříjemnit letní měsíce. Proto si nezapomeňte přečíst i to, jak ochránit dítě před hmyzem.