Batolata umějí svoje rodiče pořádně potrápit. Z roztomilého sluníčka se totiž během chvilky může stát běsnící křikloun. Přečtěte si, na co se při výchově batolete zaměřit.

Jak poznáte, že už je z vašeho kojence batole?

Jako batolata se označují děti v rozmezí 1 až 3 let. V tomto věku dochází u dětí k postupnému rozvoji řečových schopností, symbolického myšlení a chápání vztahů s okolním světem (lidmi, zvířaty). Batolatům už také rostou zoubky a vlasy, sama se pohybují (nejdříve lezou, později už dělají první krůčky – batolí se) a tento pohyb je naplňuje radostí.
Mladší batolata stále ještě potřebují pleny, s přibývajícím věkem už by si ale měla osvojit vykonávání potřeby do nočníku. Rostoucí samostatnost se projevuje i v dalších oblastech – dítě se například učí samo jíst a používat lžíci. Jakmile vaše dítě překročí hmotnost 9 kg, při přesunech autem jej už budete muset posadit do větší autosedačky.
Děti v batolecím věku také provozují různé hry, při kterých často napodobují dospělé. V tomto věku proto dávejte obzvlášť pozor na to, jakým příkladem na své dítě působíte. Spíš než posloucháním vašich rad, příkazů a zákazů se totiž batolata (a ostatně i starší děti) učí napodobováním.

Co batolata nejčastěji trápí?

Rostoucí zuby – první zoubky se začínají prořezávat už u kojenců. K nejintenzivnějšímu růstu mléčného chrupu ale dochází v batolecím věku. Prořezávající mléčné zuby většinu batolat umí pořádně potrápit – rozhodně se to neobejde bez pláče. Pokud svému dítěti chcete ulevit, zkuste zchladit ústa/dásně, dejte mu napít neslazeného heřmánkového čaje nebo jej nechte žvýkat hřebíček.
Strach ze tmy a problémy se spaním – strach ze tmy vyřešíte pootevřením dveří nebo rozsvíceným tlumeným světlem. Pravidelné rituály (na způsob “pomodlit, vyčůrat a spát”) pomohou vašemu batoleti vytvořit pravidelný rytmus, díky kterému se mu bude snadněji usínat. Nedoporučujeme ale k batoleti přiběhnout při každém zavolání nebo zaplakání – dítě si na to snadno zvykne a pak bude vaši přítomnost vyžadovat neustále.
Myslete i na to, aby vaše dítě spinkalo v maximálním komfortu – správně zvoleným prostěradlem, povlečením, nebo lůžkovinami předejdete mnoha potížím. Samozřejmostí je taky plyšák nebo muchláček, který vašemu dítěti pomůže bezstarostně usnout.
Odmítání jídla – tady nemá smysl nic lámat přes koleno. Krmit dítě silou se bude míjet účinkem. Je pouze důležité, abyste dítěti předali zásady správného stravování. Dbejte, aby jedlo zdravě (tzn. kvalitní dětskou výživu, ne sladkosti a tučná jídla) a pravidelně. Pokud se vám zdá, že dítě jí opravdu málo a hubne, obraťte se na svého pediatra.

Na co dát u batolete pozor?

Batole už si uvědomuje samo sebe a začíná se projevovat jako samostatná osobnost. U všech batolat tak dochází k tzv. batolecímu vzdoru (jeho intenzita se liší dítě od dítěte). Ten se projevuje negativním, “rebelantským” chováním, nejčastěji při nutnosti změny činností (třeba když po něm chcete, aby si přestalo hrát a šlo spát). Zde je velice důležitá vaše reakce, protože se musíte s trucováním, kopáním, křikem a záchvaty zlosti nějak vypořádat.
Při výchově byste se měli vyhnout extrémům. Ustupováním a neustálým vyhovováním jeho požadavkům budete svoje batole rozmazlovat, což se vám do budoucna může pořádně vymstít. Pokud ale naopak budete příliš tvrdí a nekompromisní (nebo budete dítě dokonce bít), zlomíte jeho přirozenou touhu po svobodě a můžete tím značně poškodit jeho zdravý budoucí vývoj.
Jaké je tedy optimální řešení? Batoleti musíte dát najevo svoji vůli a svoje pravidla, zároveň ale projevit pochopení pro jeho potřeby. Platí tedy, že milující rodič musí vědět, kdy má být přísný.