Gratulujeme! Vaše děťátko má tři měsíce a roste přímo před očima. Je to naprosto vzrušující období pro vás jako rodiče i pro vaše miminko, protože se neustále vyvíjí a každý den dosahuje nových milníků. Pojďme se společně podívat co můžete očekávat během třetího měsíce života miminka. 

Tělesný vývoj dítěte ve třetím měsíci

Zdravé děťátko přibírá na váze a roste do délky. Rozvíjí se u něj větší kontrola nad rukama a nohama, děťátko lépe ovládá pohyb hlavičky než v předchozích měsících. Všímáte si, že se u vašeho miminka začíná vyvíjet svalový tonus neboli svalové napětí, a dokonce může být schopno držet hlavičku krátkou dobu vzpříma, když leží na bříšku, tzv. pase koníčky.

V tomto věku se začíná vyvíjet koordinace ruka-oko, dítě může začít uchopovat předměty nebo se po nich natahovat a také zkoumá různé textury, tvary a zvuky. Je dobré se proto poohlédnout po doplňcích stimulujících jemnou motoriku dítěte například měkká látková knížka od SEBRA, která obsahuje prvky vydávající praskající zvuky při doteku, různé materiály příjemné na dotek a další stimuly.

interaktivní knizka

Spánek 3měsíčního miminka

Ve třech měsících může miminko začít v noci spát delší úseky, což přináší úlevu pro rodiče, kteří se do teď potýkali s častým buzením. Každé miminko je však jiné, proto je důležité mít stále na vědomí, že časté buzení je naprosto normální. Děti kolem 3 a 4 měsíce potřebují 14 až 16 hodin spánku během 24 hodin, většinou se probouzejí každé dvě hodiny kvůli krmení. 

Sociální vývoj a emoce

Během třetího měsíce se miminko stává více společenským, více vnímá a reaguje na okolní podměty, usmívá se v reakci na vaše výrazy nebo pohyby. Tříměsíční miminka začínají rozpoznávat známé tváře a hlasy a mohou dokonce vydávat zvuky připomínající vrčení či blábolení – vypadá to jako by s vámi vedly konverzaci.

S tím, jak se miminko vyvíjí se také vyvíjí jeho osobnost, můžete si všímat jeho preferencí například při volbě hračky nebo dečky, které rádo drží, nebo jej předmět nezajímá.

Krmení tříměsíčního miminka

Můžete registrovat, že se miminko krmí delší dobu a také přijímá více mléka nebo umělé výživy. Stále potřebují pouze mléko nebo umělou výživu, proto ještě počkejte s dalšími příkrmy.

TIP: Děti ve třetím měsíci milují objetí, může to pomáhat kognitivnímu vývoji dítěte, jak říkají výzkumy.

Lékařské prohlídky a očkování

Váš pediatr bude kontrolovat celkový vývoj dítěte a také zkontroluje jizvu po očkování proti tuberkulóze. Nezapomeňte zajít za ortopedem zkontrolovat kyčle miminka. 

Pozor: Do 9. týdne se miminko očkuje proti záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně, žloutence typu B a hemofilovým infekcím typu B. Ujistěte se, že jste tyto očkování absolvovali.

Třetí měsíc s miminkem je krásné období i přes trochu únavy kvůli nočnímu vstávání vás bude hřát pocit lásky a rodinného zázemí, nezapomeňte si zdokumentovat, jak vaše miminko roste s milníkovými kartami ať si tyto jedinečné okamžiky uchováte navždy.

milnikove karty