Únava, zvýšená teplota a podezřelá vyrážka po celém těle. Nepanikařte, spalničky to nejsou, nejspíš se jedná o pátou dětskou nemoc. A s kým že máte tu čest? To se dozvíte v dnešním článku.

Tak je to pátá nemoc nebo ne?

Pátá nemoc je onemocnění virového původu, které postihuje především děti předškolního věku. Způsobuje ji Parvovirus B19, který se prostřednictvím kapének šíří v dětském kolektivu rychlostí blesku. Inkubační doba je jeden až tři týdny, přičemž nejnakažlivější je pátá nemoc zhruba týden před vypuknutím příznaků. Projevuje se jako klasická viróza, tedy únavou, bolestí hlavy a kloubů a horečkou. Často se k těmto symptomům přidává ještě typická červená až červenofialová vyrážka, která vyraší ze všeho nejdřív kolem nosu a na tvářích (vypadá jako silueta motýlích křídel) a poté se rozšíří na trup a vnější části končetin. Tím je dílo dokonáno a vy můžete zahájit válečné tažení.

Jak proti ní bojovat?

I když to na první pohled nevypadá, mívá pátá nemoc vcelku banální průběh. Často se neobjeví další komplikace a proto pouze stačí mírnit symptomy nemoci. Monitorujte teploměrem teplotu, horečku a bolest hlavy a kloubů srážejte pomocí vhodných léků (Ibuprofen nebo Paracetamol), udržujte malého pacienta v klidu na lůžku a čekejte, až nemoc odezní. Doporučuje se udržovat dítě v čistotě, aby si do vyrážky nezaneslo infekci, takže když nemocnému ostříháte nehty, určitě nic nepokazíte. Nezapomeňte také pravidelně měnit prckovi dětské povlečení, ať se mu příjemněji odpočívá.

Návštěva pediatra není úplně nezbytná, pokud jste si diagnózou jistí a stav dítěte se domácí léčbou pomalu zlepšuje. Určitě ale pediatra o prodělání nemoci informujte.

Očkování proti páté nemoci neexistuje a jako prevence funguje snad jedině zdravý životní styl. Nezapomínejte na ovoce a vitamíny, třeba v podobě ovocných pyré. Ale ani to bohužel není zárukou, že vašeho prcka nemoc neskolí. Dobrá zpráva je, že po prodělání nemoci člověk získává doživotní imunitu.

A proč pátá?

Pátá dětská nemoc. Zvláštní název, že? První čtyři dětské nemoci jsou jasné – neštovice, spalničky, zarděnky a spála. Pak autorům nejspíš došla fantazie a další dětskou nemoc pojmenovali takto banálně. Nenechte se ale zmást, název nedefinuje pořadí nemoci. Vůbec to neznamená, že si dítě před proděláním páté nemoci musí prodělat čtyři předchozí. Pátá nemoc vás může klidně přepadnout jako první. Tyto dětské nemoci se u dětí objevují zcela nahodile a někdy taky nemusí přijít vůbec.

Pro koho je nebezpečná

Nemoc sama o sobě nebezpečná není. Problém může nastat u dětí se sníženou funkcí imunity nebo u anemických jedinců. I v případě, že pátou nemocí onemocní těhotná žena, je třeba neprodleně navštívit lékaře.

Bez teploměru se při páté nemoci neobejdete. Přečtěte si náš článek Jak správně dětem změřit teplotu a jaký teploměr použít.

Zdroj obrázku: Depositphotos.com