Zima je krásná! No, až na to oblékání. A ještě navíc když jde o oblékání malinkého miminka. Pokud ale dodržíte pár základních pravidel, zjistíte, že na tom vlastně nic není a budete si moct užívat zimní radovánky naplno.

Cib, cib, cibulenka

Nezapomeňte vrstvit. Jedině tak bude vašemu miminko opravdu teplo. Vícero tenčích vrstev oblečení totiž zahřeje víc než pár opravdu teplých kousků. Navíc pro vás pak bude snazší v případě potřeby nějakou tu vrstvu odebrat. Jestli je miminku v kočárku moc teplo nebo naopak zima poznáte snadno. Šáhněte mu na zátylek. Studený zátylek si žádá vrstvu navíc, zpocený zátylek signalizuje přehřáté mimčo, takže šup s něčím dolů.

O vrstvu navíc

Klid v duši vám zajistí dodržování jednoho šikovného pravidla. Miminku oblečte vždy o vrstvu navíc než sobě. Nenechte se ale zmást, kromě oblečení se jako vrstva počítá i zavinovačka nebo deka, kterou je miminko přikryté. Tak pozor, ať to nepřeženete.

Vsaďte na kvalitní přírodní materiály

Přírodní materiály zahřejí mnohem víc než umělá vlákna, přičemž nejdůležitější jsou vrstvy nejblíž miminku. Body, které má děťátko přímo na těle, proto volte vždy stoprocentně bavlněné. Hodně populární je v posledních letech merino vlna. Tenhle speciální druh vlny v zimě hřeje a v létě chladí, takže oblečení z ní využijete po celý rok.

Tak a jde se oblékat

Spodní vrstvu by mělo ideálně tvořit bavlněné bodíčko. Je totiž lepší než obyčejné tričko, které se snadno vyhrne. Ve velkých mrazech sáhněte po nátělníkovém body, na které můžete krásně navrstvit tričko s dlouhým rukávem. Na spodek tělíčka jsou praktické klasické punčocháčky. Budete mít jistotu, že nezbedná dětská chodidla během výletu nevyklouznou ven. Na chodidla pak přidejte klidně ještě vrstvu navíc. Hodí se buď ponožky anebo měkké capáčky vhodné do kočárku.

Takhle oblečené miminko můžeme dát do měkkého plyšového nebo fleecového overalu a na závěr v kočárku přikrýt dečkou nebo vložit do hřejivého fusaku.

Pokud už máte starší sedící (a nebo dokonce chodící) miminko, které vozíte ve sporťáku, pořiďte mu zimní kombinézku, která neprofoukne a taky pořádné zateplené zimní boty se silnou podrážkou.

A nakonec nezapomeňte ani na rukavice a čepičku, vždyť nejvíc tepla odchází právě přes nekrytou hlavičku.


Náš tip: Kočárek ještě víc zateplíte a zútulníte, když pořídíte podložku do kočárku. Skvělá je podložka z merino vlny, o které byla řeč v předchozím odstavci.


Vidíte, tak nakonec to zimní oblékání není taková věda. Sami po pár pokusech zjistíte, co je vám a vašemu miminku nejpříjemnější. A toho se držte.

A jak oblékáte na zimu miminko vy? Máte nějaké zaručené zimní vychytávky? Budeme rádi, když se o ně podělíte do komentářů.

Zimní cestování v autosedačce je taky dost aktuální téma. Přečtěte si, jak nachystat na zimu právě autosedačku.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com