Ty nejmenší děti se před otravným hmyzem ještě nedokážou bránit samy. Proto je na nás rodičích, abychom jim zajistili bezpečné a ničím nerušené jarní a letní měsíce, během kterých je hmyz nejaktivnější. Co všechno můžete udělat, abyste své ratolesti před nepříjemným hmyzem uchránili, se dozvíte v tomto článku.

Hoďte na něj síť

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak chránit vaše miminko před hmyzem, je pořídit síťku proti hmyzu na kočárek. Síťka proti hmyzu je lehká, skladná a udělá obrovskou službu. Navíc stojí pár korun, takže je to jedna z věcí, co se vyplatí mít doma jen tak pro případ. Prodávají se buď univerzální síťky na kočárek, nebo síťky na konkrétní modely od jednotlivých výrobců (Britax Römer, Easy Walker nebo Stokke).

Před nákupem je nejlepší síťku vyzkoušet přímo na vašem kočárku, ať máte jistotu, že dobře sedí. Rozhodně se vyhněte tomu, abyste jako ochranu před hmyzem použili bavlněnou plenu. Na rozdíl od síťky totiž nepropouští čerstvý vzduch a umí udělat v korbičce pěkné dusno. Síťka má oproti pleně navíc i tu výhodu, že je přes ni dobře vidět do kočárku, takže budete mít o všem přehled.

Kompletní nabídku ochranných sítí na kočárek si můžete prohlédnout tady.

Stejně tak je dobré pořídit ochrannou moskytiéru nad postýlku. Zvlášť v případě, že nocujete na chalupě nebo někde v přírodě, kde se více vyskytují komáři řádící hlavně v noci.

Hmyzí aromaterapie

Spolehlivou ochranou před hmyzem může být i repelent. Z nabídky vyberte ten, který je vhodný pro nejmenší děti (většinou od půl roku věku). Seženete ho v lékárně nebo ve vybraných drogeriích. Praktický je především pro starší děti, které už venku poletují na vlastní pěst.

Domov bez hmyzu

Jestliže máte malé miminko, snažte se na jaře a v létě zajistit domácnost bez hmyzu. Okna a dveře na balkon vybavte sítěmi a vyvarujte se večerního větrání, když máte zrovna rozsvíceno. Ve chvíli, kdy se i přes veškerou vaši snahu dostane pár veřelců dovnitř, zkuste to se starou dobrou mucholapkou nebo plácačkou na mouchy. Víc toho bohužel nezmůžete. Ale co, vždyť hmyz k životu patří a věřte, že bez něj by nám na světě bylo úzko. Ze štípanců proto nedělejte vědu, však ony zase brzy zmizí.

A teď z trochu příjemnějšího soudku. Sezóna všudypřítomného hmyzu je totiž i sezónou cyklistickou. Pokud je vás letos o jednoho malého výletníka víc, možná je nejvyšší čas poohlédnout se po vhodné cyklosedačce, se kterou budete moci vyrazit na první rodinnou vyjížďku. Tématu Jak vybrat správnou cyklosedačku jsme věnovali jeden z minulých článků.