Nasadit si ponožky. Zapnout si zip nebo si sundat boty. Pro vás samozřejmost, pro prcka práce třeba i na hodinu. Jak vést dítě k samostatnosti, aby to nebyl jen úmorný dril? A kdy s tím začít? Třeba hned. Ve školce už může být na první kroky pozdě. A jak na to? Nebojte, stačí si jen umět správně hrát. Když si na pomoc vezmete ty správné hračky, půjde to jako po másle. 

Vsaďte na dřevěnou klasiku

Myslíte si, že dřevěným hračkám odzvonilo? Jste na omylu. Dřevěné hračky se naopak stávají čím dál populárnějšími. A oproti těm plastovým mají hned několik výhod. Dřevo je přírodní produkt a to znamená, že není pro zdraví dětí nebezpečný. Dřevěné hračky jsou většinou navíc vyrobeny z jednoho kusu nebo z několika větších kusů, takže se nemůže stát, že by je dítě omylem vdechlo.

Kromě toho jsou skvělým nástrojem pro rozvíjení jemné motoriky, logického myšlení a zručnosti. A co je na tom nejlepší? Děti si s nimi taky užijí plno zábavy. Naučí se hrát na kytaru, skládat, vařit nebo závodit s autíčky.

Pusťte juniora na závodní trať

Dřevěné hračky jsou vhodné i pro malé raubíře, jelikož jsou oproti jiným hračkám vůči nárazu odolnější. Děti tak mohou bez obav zatloukat kolíky třeba do šikovné zatloukačky, nebo s formulemi soupeřit na závodní dráze, aniž by si jedno z autíček rozbilo nárazník. Pořádní milovníci bouráků navíc ocení i dvoupatrovou garáž, kam mohou po závodě všechny auťáky převézt náklaďákem a bez starostí zaparkovat.    

Rozvíjejte motoriku s Montessori

Pro špunty, kteří potřebují rozvíjet jemnou motoriku a chtějí se učit hravou formou, jsou skvělými pomocníky naučné hračky, jako je třeba skládací věž. Postavit ji a napasovat správný tvar do odpovídajícího otvoru zvládne jen opravdový šikula!

Pokud chcete prtě zabavit i na několik hodin, pořiďte mu vychytanou kostku Little Dutch. Každá její strana nabízí mrňousovi jinou aktivitu, takže se při hraní rozhodně nudit nebude a každý den bude objevovat něco nového. Skoro jako Kolumbus.  

Roztančete to i v kuchyňce

Na své si ale přijdou i malí kuchtíci a kuchařinky, kteří vám chtějí pomáhat při vaření, ale vy se bojíte, že by to ještě bylo nad jejich síly. Hoďte starosti za hlavu a začněte vařit společně. Ve dvou se to přece lépe táhne.

Pořiďte proto vašemu zlatíčku stylovou kuchyňku, ve které může kouzlit na sporáku, péct v troubě kuře i nádivku a dokonce po sobě i umýt nádobí. Mrňous si tak už odmalička vštípí návyky, za které budete zanedlouho víc než vděční. Díky šikovným otočným ručičkám na hodinách kuchyňky si navíc prcek snadno pohlídá, kdy vás má svolat k obědu. Fantazii se meze nekladou!  

Vyzkoušejte naučné i interaktivní hračky

Interaktivní hračky a Montessori pomůcky se postarají o to, že se děti budou učit stále něco nového a rozvíjet se. Co ale z široké nabídky vlastně vybrat? Ať už to budou skládačky a stavebnice, vkládačky či prostrkávačky, s žádnou z nich neuděláte chybu. Všechny totiž podporují jemnou motoriku, logické myšlení dítěte a jeho zručnost.

Skvělým pomocníkem je třeba puzzle, které můžete vybrat podle toho, co prcka nejvíc baví. Na své si přijdou malí cestovatelé, hasiči, doktoři a dokonce i ti, kteří se chtějí naučit počítat.

Začínající muzikanti zase ocení hudební hračky, jako jsou třeba xylofon či kytara. Sami uvidíte, jakou bude mít mrně radost, když bude postupně objevovat všechny funkce a aktivity, které hračka nabízí.

Naučné hračky jsou skvělými pomocníky pro rozvíjení motoriky batolete. Co když je ale mimčo na tyto hry ještě malé? Mrkněte na náš článek, kde se dozvíte, jak si hrát s miminkem do jednoho roku.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com