Vhodnost kravského mléka pro malé děti je vděčným tématem k diskuzi. Jedni ho zatracují, druzí na něj nedají dopustit. I názory odborníků se často liší, takže je vlastně nemožné vyslovit ten jeden jediný, správný a nekompromisní názor na “mléčnou problematiku”. Spíš je potřeba jít na to selským rozumem. A právě o tom bude dneska řeč. A taky o kozím mléce.

Mléčný duel

Pokud srovnáme holá fakta, pak z toho rozhodně vychází líp mléko kozí. Svým složením je totiž mnohem podobnější mateřskému mléku než mléko kravské. Obsahuje stravitelnější bílkoviny a tuky a je méně alergizující. Na druhou stranu obě mléka jsou významným a podobně bohatým zdrojem vápníku, fosforu a vitamínu B2. Takže úplný debakl to pro kravské mléko není.

Kdy začít dítěti podávat klasické mléko?

Běžné mléko (kravské i kozí) je svým složením pro ještě ne úplně vyvinutý trávicí trakt nejmenších dětí nevhodné. Proto v prvním roce života rozhodně sáhněte po mateřském mléce nebo po mléce umělém, které se sice z kravského nebo kozího mléka vyrábí, ale je upraveno tak, aby bylo pro dětská bříška dobře stravitelné. Okolo jednoho roku už pak nevadí, pokud si prcek dá trochu toho klasického mlíčka. Jen se ujistěte, že je mléko plnotučné a pasterizované. Jestli to bude mléko kozí nebo kravské, to už záleží na vás. Pokud tápete a neumíte se rozhodnout, které mléko dítěti nabídnout, nastíníme vám dva přístupy, jimiž se můžete řídit.

Domácí zvyklosti

Popřemýšlejte nad tím, jak se doma stravujete vy dospělí. Je u vás v ledničce kozí mléko stálým hostem a můžete se po něm utlouct? Pak ho dejte ochutnat i dítěti. Jestli jste ale doma kozí mléko nikdy neměli a jeho vůně a chuť vás spíš odpuzuje, nedělejte kvůli dítěti za každou cenu vývrtky jenom proto, že jste si někdy někde přečetli, že kozí mléko je v něčem lepší.

Děti ví nejlíp

Zkuste malému strávníkovi nabídnout kozí i kravské mléko a uvidíte, pro které z nich se rozhodne. Děti samy moc dobře poznají, co je pro ně dobré. Možná se prcek nebude tvářit ani na jednu z možností. Zkuste respektovat i takovou situaci a klasické mléko mu nenuťte. Látky obsažené v mléce zkuste dohnat jinde.

Svět se netočí okolo mléka

Střídmost a zároveň rozmanitost je klíčem k úspěchu. To, že vaše dítě dovršilo jeden rok, ještě neznamená, že musí každý den vypít karton mléka. Dávkujte klasická mléka s rozumem a s jejich množstvím to nepřehánějte. Znáte to, všeho moc škodí. Je dobré si uvědomit, že mléko není jediným zdrojem vápníku, fosforu a jiných pro tělo prospěšných látek. Takže si můžete být jistí, že pokud dítěti zajistíte bohatý a pestrý jídelníček, bude ve výsledku úplně jedno, kolik a jakého mléka spořádá.

Alternativní rostlinná mléka

Možná se chcete živočišnému mléku vyhnout obloukem. I to je varianta. Na trhu je dnes k dostání řada rostlinných alternativ, které jsou bohaté na vitamíny a minerály a často se díky svojí nasládlé chuti těší u dětí veliké oblibě. Vyzkoušet můžete ovesné, rýžové nebo makové mléko.

Jaké mléko preferujete vy? A proč zrovna jemu dáváte přednost? Budeme rádi, když se o své zkušenosti podělíte v komentáři.

Když mlíčko, tak jedině z lahve? Taky to u vás doma platí? Pak zvažte koupi sterilizátoru, který neskutečně šetří čas.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com