Které dítko by netoužilo po vlastním království, kam by se mohlo schovat, ukrýt všechny své poklady a s kamarády si svěřovat tajemství, která žádný dospělý neuslyší? Jen si vzpomeňte na své vlastní dětství, také jste určitě stavěli bunkry z židlí a deky. V současnosti mají děti daleko více příležitostí, které jim umožňují mít vlastní domeček na hraní. Abyste jim tento sen splnili, nemusíte být žádný mistr řemesla – postačí dobrá orientace na trhu a informace, podle jakých kritérií vybírat.

Proč prckovi pořídit dětský domeček?

Každé dítko potřebuje svůj vlastní prostor, který se stane místem her a rozvoje fantazie. Takovým koutkem jsou od nepaměti dětské domečky, kam se může váš malý rarášek schovat před pomyslnými nepřáteli, pozvat kamarády na čaj, hrát si a schovávat své nejtajnější poklady a svěřovat svá tajemství. Tyto hry rolí pak pomáhají rozvíjet dětskou fantazii a kreativitu, během her s kamarády navazovat sociální vazby, zdokonalovat komunikační schopnosti a rozvíjet empatii. Pokud má dítko vlastní domeček, rozvíjí a posiluje to také jeho pocit zodpovědnosti.

Kde bude domeček umístěný?

Před samotnou koupí dětského domečku je potřeba si ujasnit, kde bude umístěn. Bude stát venku na zahradě? Poskládáte ho v dětském pokoji nebo jinde v domě? Hledáte alternativu, která vám dovolí domek přenášet? Pro každé umístění se hodí jiný typ domečku. Pokud disponujete domem se zahradou, nebojte se jít do dřevěného domečku, který je prostornější a prcek si v něm bude hrát i v pozdějším věku. Pro hry v domě naopak doporučujeme vybrat menší model, který je lehký a snadno se přenáší. V takovém případě jsou vhodné třeba dětské stany, které snadno složíte. Na FunBaby jich máme v nabídce hned několik – třeba domeček s předsíňkou nebo stan s tunelem. Tyto typy jsou snadno rozložitelné, vyrobené z pevného a omyvatelného materiálu a dodávané s taškou, která vám usnadní přenos.

Jaký zvolit pro domeček materiál?

Pokud už máte jasno, kam dětský domeček umístíte, čeká vás další nelehký úkol – výběr materiálu. Na trhu najdete domečky na hraní ze dřeva, plastu, lepenky i látky. Mějte stále na mysli, že vybíráte domeček pro malé dítě a každý materiál s sebou nese svá pro a proti, proto jim věnujte dostatek pozornosti. 

Pakliže vybíráte domek na zahradu, rozhodně volte dřevo. Dřevěný domek hravě doplníte o další součásti, jako jsou houpačky, skluzavky a stěny na lezení. Z hracího domku se tak stane místo s velkým prostorem pro sportovní aktivity a poslouží vám i po několik let. 

Pokud je vaší prioritou snadné přenášení nebo nižší cena, poohlédněte se po domečku z látky či plastu. Oba materiály jsou lehké, cenově dostupné a dostatečně pevné na to, aby vydržely kdejakou lumpárnu. Děti oslní jejich barevné provedení, veselé motivy a spousta herních prvků. Plast i látka jsou navíc velmi bezpečné materiály, domečky z nich mají oblé hrany a neobsahují žádné malé části, které by malé dítě mohlo spolknout. Nejednoho rodiče potěší také jejich snadná údržba.

Ať už se však rozhodnete pro jakýkoli typ domečku, buďte si jistí, že se jedná o překrásný dárek, který bude vašemu prckovi přinášet radost spoustu dalších let.

Zdroj obrázku: Depositphotos.com