Děti nemůžete uchránit před vším. To přiznáváme hned na úvod. Je ale spousta jednoduchých opatření, která pomůžou eliminovat rizika, která dětem hrozí v našem dospěláckém světě. Přečtěte si, jak předcházet nejčastějším dětským úrazům doma i venku.

Jak na domácí úrazy

Domov je pro děti oázou klidu a bezpečí. Na druhou stranu je plný rohů, ostrých hran a dalších nástrah, které se během okamžiku můžou proměnit ve strůjce nepříjemných dětských úrazů. Jakmile se vaše ratolest začne po bytě nebo domě samostatně pohybovat, je na čase domácnost trochu vyšperkovat a snížit tak riziko nehod.

Nechte zmizet hrany a rohy

Základní úprava domácnosti tkví v odstranění nebezpečných hran a rohů. S vhodnými chrániči to máte raz dva hotové. Na stoly, skříňky a komody můžete nalepit pěnovou ochranu rohů nebo plastovou ochranu rohů, na delší ostré hrany se zas hodí měkký ochranný pás.

Zamkněte si své poklady

Skříňky a šuplíky jsou velkým lákadlem pro všechny děti. Skrývá se v nich totiž spousta pokladů, které děti tak rády objevují. Valná část z nich ale pro děti představuje riziko. Drobné části, které se dají vdechnout, ostré nebo křehké předměty, případně léky. Dobře uděláte, pokud je udržíte pod zámkem a děti k nim vůbec nepustíte. K tomu vám výborně poslouží pojistka skříněk nebo praktický ohebný zámek.

Do zásuvek prsty nepatří

I zaslepení elektrických zásuvek je jedna z prvních rodičovských povinností. Nečekejte, až je děti objeví jako první. Nikdy totiž nevíte, co tam ty jejich nenechavé prstíčky strčí. Ochrana elektrických zásuvek stojí pár korun a je tou nejlepší investicí pro bezpečí vašeho dítěte.

Zapovězené schody

Nějaký ten pátek potrvá, než se váš drobeček naučí způsobně sejít schody. Do té doby ho od schodiště v domě raději držte dál. Pokud je schodiště za zavřenými dveřmi, není co řešit. Jestli ale máte schody v otevřeném prostoru, bude lepší to vyřešit chytrou zábranou.

Zabraňte nehodám i venku

Nehoda na odrážedle

Odrážedla, kola a dětské koloběžky jsou velká zábava. I u nejmenších dětí je ale potřeba investovat do vhodných ochranných prvků. Helma je základ, chrániče kolen, loktů a rukou mohou následovat. Bez nich si totiž zaděláváte na malér.

Jako z divokých vajec

Máte doma divoké dítko, které chvilku nepostojí, pokaždé udělá přesný opak toho, co mu řeknete a společné výlety ven bývají zkouškou trpělivosti? Pořiďte si vodítko, se kterým udržíte i to nejneposednější dítě na uzdě. Nejvíc ho oceníte na rušných místech, kde by prcek jinak snadno zmizel v davu. Alternativně se dá využít i k upevnění menšího dítěte v korbičce kočárku, aby za jízdy nevypadlo.

Vždy připraven

Mějte vždy po ruce cestovní lékárničku. Popřemýšlejte, co by se vám mohlo na cestách hodit. Vytvořit si ji na míru není obtížné. Může obsahovat třeba gázu, dezinfekci, náplasti, háček na klíště, Fenistil gel a kapky do očí. Při vážnějších úrazech vás asi nespasí, ale drobné odřeniny a rány elegantně vyřešíte na místě.

Ještě víc produktů pro bezpečí vašeho dítěte najdete v kategorii Ochrany a pojistky.

Kromě úrazů je v létě pořádným strašákem i hmyz. V jednom z minulých článků jsme do detailu rozebrali jak dítě nejlépe ochránit před otravným hmyzem. Tak mrkněte.

Zdroj obrázku: Depositphotos.com