Neutišitelný záchvat vzteku dítěte na veřejnosti je noční můra každé mámy. Je to jedna z těch prekérních situací, do které vás dítě dostane třeba v supermarketu, v MHD, v restauraci nebo prostě jen tak z ničeho nic na chodníku. Co s malým vzteklounem dělat? A dá se záchvatům vzteku předcházet? To si přečtěte v dnešním článku.

Nebuďte kontraproduktivní

Záchvat vzteku se dá řešit různými způsoby. Pokud se ale i vy začnete rozčilovat a vztekat, pravděpodobně se se zlou potážete. Takové chování dítě utvrzuje v tom, že je středem pozornosti a nejspíš jen bude přidávat na intenzitě. Prostě zkouší, kolik toho máma či táta snese. Pokud tedy už dopředu nemáte ověřené, že tahle taktika na vaše dítě funguje, radši se do ní na veřejnosti nepouštějte.

Důležitá je prevence

Úplně nejlepší je záchvaty vzteku na veřejnosti vůbec neprovozovat. Tady je ale potřeba prvně zapracovat na tom, aby dítě nebylo vzteklé ani doma. Pokud máte doma malého vzteklouna a jeho záchvaty mu doma trpíte, protože doma jste jenom vy a vy už jste si na ně přece zvykli, je velká pravděpodobnost, že se dítě občas rozhodne vztekat i mimo domov. Naučte se se vztekem dítěte pracovat a zkuste mu tento zlozvyk odbourat i doma.   

O nejčastějších důvodech vzteku u malých dětí se dočtete také v našem starším článku Co nejčastěji trápí batolata a na co si dát pozor.

Omezte “NE”

Tím určitě nemyslíme, že máte doma vychovávat malého anarchistu. Jen formulujte věci jinak a nepoužívejte “ne” zbytečně, pokud není vyloženě potřeba. A když už ho přece jen použijete, nebuďte úseční a strozí, ale svoje negativní stanovisko dítěti v klidu vysvětlete.

Zkuste se do podobné situace vžít i vy. Představte si, že pokaždé, když v práci přijdete za šéfem s novým nápadem, který chcete realizovat, nebo když objevíte něco nového, co podle vás může firmu posunout dál, smete vaše snažení bez mrknutí oka ze stolu a jeho odpovědí bude vždy jen přísné „ne“. Bez vysvětlení, bez debat a nekompromisně. K vzteku, co? A přesně takhle nějak se cítí vaše dítě, když ho neustále odbýváte strohým ne.

Udržujte dítě zaujaté

Děti se často vztekají z nudy. Víme, je náročné pro prcka vymýšlet každodenní program a držet s tím uzlíčkem energie tempo a krok. Ale pokud máte doma malou vzteklinku, vězte, že i tady může být zakopaný pes. Zkuste na pár dní zatnout zuby a zintenzivnit denní režim, třeba to zafunguje. Tady výborně pomůžou například interaktivní hračky.

Hledejte problém

I když by se mohlo zdát, že malé děti si rády vymrčují, není to tak úplně pravda. Ještě než zjistí, že si vztekáním vydobydou kde co, bývá jejich brek a vztek známkou určité nepohody. Takže pokud z ničeho nic musíte čelit zoufalému záchvatu breku, zkuste se nejdřív dopátrat opravdové příčiny. Může to být hlad, žízeň, únava nebo signál, že je nutné broučka přebalit.

Úplatky, úplatky, úplatky

Co vám budeme povídat, je to sice účinné, ale krátkozraké. Takže uplácení aplikujte opravdu jen výjimečně, jinak toho dítko brzy začne zneužívat. A o co jde? Mějte pro případ nouze vždy po ruce oblíbené pamlsky vašeho dítěte a když bude třeba, prostě mu ucpěte pusu. V lepším případě na vztek zapomene dřív, než dobrotu dojí, v tom horším rychle shánějte pamlskový nášup.

Odveďte pozornost

I když u sebe zrovna nemáte nic dobrého, můžete zkusit odvést pozornost dítěte jinak. K tomu buď použijte nějakou hračku nebo cokoliv, co máte zrovna po ruce či na dohled. Dítě možná hned nezareaguje, ale nevzdávejte to. Nezapomeňte poctivě zahrát vlastní zaujetí, které dítě donutí zbystřit.

K tomuto účelu se mohou dobře hodit Montessori hračky a pomůcky, které dokážou děti zaujmout a o nichž jsme se pro vás rozepsali v článku Montessori pomůcky a další naučné hračky.

Dělejte, že se vás to netýká

Jestli na to máte žaludek, nechte dítě jednoduše vyvztekat. Nevšímejte si ho a dělejte, že tam vůbec nejste (každopádně dítě po očku sledujte). I když okolí se asi bude na takové jednání tvářit všelijak, máte na to nárok. I kdybyste byli sebelepší rodiče, nejste všemocní a někdy to prostě nejde jinak, než nad některými věcmi rezignovat a nechat je osudu. Věřte, že pro příhledící to není ani první, ani poslední hysteráček cizího mrňouse, který kdy zažijí.

Samozřejmě berte ohled na aktuální situaci. Záchvat vzteku na ulici nebo v supermarketu se takto vyřešit dá. Pokud jste ale v MHD, restauraci nebo nedejbože uprostřed představení v divadle, volte raději jinou taktiku řešení problému.

Pevně doufáme, že s našimi tipy se vám podaří záchvaty vzteku na veřejnosti trochu zkrotit. A jak řešíte vztekání dítěte vy? Máte nějaké zaručené rady? Podělte se o ně v komentářích.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com