Nočník už zvládáte levou zadní, ale na záchod to pořád ne a ne zvládnout? Jak už bývá zvykem, každé dítě má svůj vlastní čas, kdy k tomuto kroku samo dospěje, a vy jen těžko něco ovlivníte. Jsou ale způsoby, jak jít štěstíčku naproti a jak dítko ke zdárnému cíli malinko popostrčit. Pokud taky patříte k těm, co momentálně řeší přechod dítěte z nočníku na záchod, čtěte dál.

Velký vzor jménem rodič

Ukažte dítěti, jak snadné to je. Nechte ho, ať vás na záchod doprovází a ať všechno potřebné odkouká. Vždyť nápodoba je pro děti ten nejpřirozenější způsob učení. Pokud jsou vám takto strávené společné chvilky proti srsti, umožněte dítěti aspoň společné spláchnutí. Zkrátka ať dítě pomaloučku polehoučku začne vnímat smysl a úděl oné místnosti a hlavně ať odbourá jakékoliv případné obavy a strachy. Nám dospělým to může připadat úsměvné, ale některé děti trpí utkvělou a značně stresující představou, že do záchodu spadnou a spláchne je to bůh ví kam.

Plastoví pomocníčci

Naštěstí se dá pořídit pár šikovných pomocníčků, kteří vám s přeučováním na záchod pomůžou. A o kom je tentokrát řeč? K záchodové míse přistavte stoličku nebo stupínek, které dítěti umožní usadit se na toaletu bez vaší pomoci, a přímo na mísu umístěte plastové dětské prkýnko, které plní funkci jakési velikostní redukce pro malý dětský zadeček. Ideálně nechte dítko, ať si adaptér na WC i stupínek samo vybere. Na každou návštěvu toalety se tak bude ještě víc těšit.

S motivací nejdál dojdeš

Motivované dítě je šikovné dítě. Sami asi nejlíp víte, jak toho vašeho malého šikulu namotivovat. Můžete pořídit sadu samolepek a vytvořit motivační záchodový kalendář, kde si každý den za každou vykonanou potřebu prcek nalepí jednu nálepku. Kromě samolepek vám pro jeho výrobu bude stačit arch papíru, na který nalajnujete jednotlivé dny v týdnu a kde také vymezíte dostatečný prostor pro samolepky. Arch vystavte na místo, kde je všem na očích, a nezapomeňte pak sbírku nálepek hlasitě obdivovat, kdykoliv projdete kolem.

Občas fungují i drobné úplatky. Za každou úspěšnou misi nabídněte dítěti třeba lentilku. Uvidíte, že snaha bude veliká. Pochvaly jsou při nácviku přechodu na záchod samozřejmostí, těmi nikdy nešetřete. Druhá věc jsou výčitky a hubování, pokud se to občas na záchod nestihne a dojde k nehodě. Těm se naopak vyhněte obloukem, protože dokážou dítě pořádně demotivovat a je přece jasné, že prcek to nedělá schválně.

Máte nejvyšší čas

Čím dřív se mrňous osamostatní a začne zvládat chození na záchod, tím líp pro vás. Odpadne vám tak čištění nočníku a starost o to, zda ho máte všude s sebou. Obecně je ale dobré dítko touto superschopností vyzbrojit ještě před nástupem do školky. Tam už s nočníkem totiž nepochodí. Na druhou stranu, když to nestihnete, nikdo vám hlavu neutrhne a můžete si být jistí, že to vaše dítě dřív nebo později odkouká od svých vrstevníků. Většinou na to dětem stačí pouhých pár dní. Navíc mají ve školkách ty roztomilé malé záchůdky, na kterých to jde vlastně tak trochu samo.

Přechod na záchod je pro vás zatím vyšší dívčí a stále ještě bojujete s nočníkem? Přečtěte si náš článek jak naučit dítě na nočník a dejte plínám sbohem.




Zdroj fotografií: Depositphotos.com