Ať už plánovaně, nebo ne, těhotenský test zase ukázal dvě čárky. Gratulujeme k dalšímu přírůstku do rodiny a pro jistotu připojujeme i stručný návod, jak se z toho nezbláznit. Time management se dvěma a vícero dětmi je oříšek pro všechny rodiče. Dobrá zpráva je, že nakonec to zvládnou úplně všichni.

Ulehčete si v domácnosti

Prvním krokem při přípravě na příchod dalšího potomka může být optimalizace vaší domácnosti. Pokud je ještě nemáte, pořiďte si domů myčku, sušičku a robotický vysavač. Ušetříte díky nim denně spoustu času, který můžete věnovat právě dětem (ehm … anebo sobě). 

A až nejmladší člen vaší rodiny doroste do příkrmového věku, pouvažujte nad praktickým parním hrncem a mixerem v jednom. Příprava dětských přesnídávek je v něm opravdu nenáročná. A to jak na čas, tak i na množství špinavého nádobí v kuchyni.

Pokud jste uklízecí maniak, možná je právě teď ten pravý čas trochu polevit ze svých standardů. Však to znáte – bordel v bytě = spokojené dítě. V žádném jiném pořekadle nenajdete tolik pravdy. Tak to zkuste. Uvidíte, že spokojenější budete najednou i vy. 

V případě, že nejste ochotná dělat na poli domácích prací kompromisy, zkuste poptat služby hospodyně. I občasná výpomoc za pár korun se bude nesmírně hodit.

Hlídači a vyzvedávači

Rodič se často stává taxikářem na plný úvazek. Školky, školy a kroužky jsou každodenním cílem rodičovských vyjížděk. Někdy je rozvrh jízd doslova neúnosný a proto není ostuda, když si řeknete o pomoc. Jestli máte možnost, zapojte babičky, dědečky nebo tetičky. Máte fajn sousedy se stejně starými dětmi a vaše cesty se často kříží? Zkuste si navzájem vypomoct a domluvte se, že se ve vyzvedávání, rozvozu nebo hlídání dětí budete střídat. 

Můžete se taky obrátit na profesionály. Velkou výhodou je, že vám nikdy neřeknou ne a vyzvedávání nebo hlídání dětí máte jisté. Navíc se nemusíte cítit provinile, že svými starostmi zatěžujete své blízké, prostě proto, že si profesionální chůvu zaplatíte.

Pamatováček a rodinný kalendář

S vyšším počtem potomků si člověk stále hůř pamatuje kdo, kde, kdy, s kým a co. Hoďte důležitá data a informace na papír, sepisujte si to-do listy a vyčistěte si hlavu od zbytečností. Přestanete tak být roztěkaní a v neustálem stresu z věcí, které si musíte pamatovat. Úleva to bude obrovská a poznají to na vás i vaše děti. Výborně se na to hodí různé notýsky, diáře nebo rodinné kalendáře, kde má každý člen domácnosti svoji kolonku.

Neřešte maličkosti

Když má člověk jedno dítě, je tak nějak přirozené, že si ho chce vypiplat. Neustálé převlékání do čistého, foukání na sebemenší bolístky, pohotovost při prvním zaplakání, starost o kde co. S každým dalším dítkem tahle přehnaná starostlivost klesá a není na tom vůbec nic špatného. Naopak, prospěje to jak mladším sourozencům, tak jejich rodičům. Takže až zase příště budete chtít okamžitě vyskočit od rozdělané práce a konat, nejdřív dvakrát zvažte, jestli to náhodou není jedna z těch maličkostí, které stojí za to ignorovat

Zní to docela jednoduše, že? To zvládnete, buďte bez obav. Ale pro jistotu si pořiďte taky termosku, která udrží vaši ranní kávu teplou po celý den.

Zadařilo se a čekáte rovnou dvojčata? Přečtěte si, jakou výbavičku pro dvojčátka budete na začátku potřebovat.



Zdroj fotografií: Depositphotos.com